Editorial #29 | Akram Khan & Israel Galván – TOROBAKA, Μάνος Χατζιδάκις – Το χαμόγελο της Τζοκόντας, 10th ATHENS ANIMFEST, Nederlands Dans Theater (NDT I)

Σχολιάστε

04/03/2015 από cmorfakis

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (ΣΓΤ)

arcuirea_bratelor_in_forma_coarnelor_de_taur

Akram Khan & Israel Galván – TOROBAKA (10-15 Μαρτίου 2015)

Όταν στη σκηνή συναντιούνται δύο ιερά τέρατα, και αυτά είναι ο Ισραέλ Γκαλβάν και ο Άκραμ Καν, μόνο κάτι νέο μπορεί να γεννηθεί…

Ο πρώτος είναι ένας πολυβραβευμένος χορευτής και χορογράφος φλαμένκο, που έχει κερδίσει την αναγνώριση μέσα από την ανανέωση της τέχνης του. Ο δεύτερος είναι ένας χαρισματικός, ευρηματικός και ακούραστος σμιλευτής της διεύρυνσης των ορίων του κατάκ και του σύγχρονου χορού.

Οι τεχνικές τους έρχονται από τα βάθη των αιώνων, οι παραδόσεις τους ανοίγουν μια τεράστια βεντάλια πολιτισμών, κι όμως τα βήματά τους συνταιριάζονται με τόση φυσικότητα που μας εκπλήσσει. Ένα αόρατο νήμα συνδέει τη μακρινή καταγωγή των δύο χορών, με χτυπήματα στο έδαφος, κυκλικές κινήσεις των χεριών, αλλαγές ρυθμών και μουσική που παράγεται εν μέρει από το ίδιο το σώμα του χορευτή.

Οι δύο χορογράφοι επιχειρούν να υπερβούν τα προφανή, για να φτάσουν εκεί όπου μαζί θα σπάσουν τα καλούπια των πολιτισμών τους εκ των έσω για να δημιουργήσουν μέσα σε μια έκρηξη χορού και ζωντανής μουσικής μια παράσταση για δύο σώματα που γίνονται ένα, όπου όμως το καθένα διατηρεί τη γλώσσα του. Μια παράσταση-δώρο για τους θεατές, με ένταση, ακρίβεια και, στο βάθος, μια απολαυστική εμπειρία ελευθερίας.

Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)

11045364_1039605882732521_491330801605441193_n

Μάνος Χατζιδάκις – Το χαμόγελο της Τζοκόντας (4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 Μαρτίου 2015) Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου

Το εμβληματικό έργο της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας, Tο Χαμόγελο της Τζοκόντας του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι γίνεται μπαλέτο σε χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου και παρουσιάζεται μαζί με ένα από το λιγότερο γνωστά έργα του ίδιου συνθέτη, τον Μαρσύα, από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση.

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογος της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Με αυτά τα λόγια έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμα του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον Χαμόγελου της Τζοκόντας. Ακριβώς μισό αιώνα αργότερα, στις αρχές του 2015 η Εθνική Λυρική Σκηνή αναθέτει στην κορυφαία χορογράφο και χορεύτρια Αγγελική Στελλάτου να το χορογραφήσει για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μια ενιαία παράσταση με τον λιγότερο γνωστό Μαρσύα του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Αγγελική Στελλάτου, εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού χορού, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναλαμβάνοντας να εμφυσήσει κίνηση στα δύο σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι:«Το Χαμόγελο δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μουσικό έργο που μεταφέρει τόσο απλά και εύθραυστα τεράστιο συγκινησιακό φορτίο. Είναι ένα κομμάτι μας, μια μουσική που μας έχει σημαδέψει, συντροφεύσει, τόσο που μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως η Τζοκόντα, ή το Χαμόγελο. Ο Μαρσύας, από την άλλη, είναι ένα χορόδραμα, καρπός της συνεργασίας του Μάνου Χατζιδάκι με τη Ραλλού Μάνου, όχι γνωστό αλλά που μαζί με τον Καραγκιόζη θεωρούνται εμβληματικά έργα της χορογράφου», σημειώνει.

Στο Χαμόγελο της Τζοκόντας, η Στελλάτου επιχειρεί ένα διάλογο μεταξύ του σύγχρονου χορού και του μπαλέτου με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και με απόλυτο οδηγό τη μαγική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Wiener Staatsoper – La Monnaie/De Munt – MET HD LIVE – Royal Opera House Cinema / The Royal Ballet – National Theatre Live

La_Juive_Ensemble-streams.jpg.923x555_q85_crop_upscale

H φημισμένη Wiener Staatsoper για δεύτερη χρονιά συνεχίζει την προβολή σε live stream, με χρέωση 14 €, μιας σειράς παραγωγών της. Το σχετικό ετήσιο πρόγραμμα των προβολών για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015 μπορείτε να βρείτε εδώ. Τον Μάρτιο θα προβληθούν πέντε όπερες: Jacques Fromental Halévy – La Juive (7/3), Vincenzo Bellini – I Puritani (10/30), Jules Massenet – Werther (13/3), Giuseppe Verdi – La Traviata (21/3), Giuseppe Verdi – Aida (28/3).

IMG_6887

Παράλληλα, για τρίτη χρονιά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε free online streaming παραγωγές από την όπερα La Monnaie/De Munt. Μπορείτε να βρείτε το ετήσιο πρόγραμμα προβολών εδώ. Η πέμπτη αναμετάδοση για τη νέα σεζόν η οποία θα είναι διαθέσιμη από 17/3 έως 6/4 στην επίσημη ιστοσελίδα της όπερα La Monnaie/De Munt είναι η όπερα του Wolfgang Rihm – Jakob Lenz.

Τέλος, τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν μια αναμετάδοση παράστασης της MET HD LIVE, η οποία θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ)Gioachino Rossini: La Donna del Lago(14/3) ενώ από την Royal Opera House Cinema / The Royal Ballet θα προβληθεί το μπαλέτο του Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Swan Lake (17/3). Επίσης από το  το National Theatre Live θα προβληθεί το έργο. «Behind the Beautiful Forevers» (12/3).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ)

tsalaxourispagenew

Φίλιππος Τσαλαχούρης: Ιούλιος Καίσαρ (11-12/3/2015)

Η πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής με τη στήριξη του Ωδείου Αθηνών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο του έργου, η αντικατάσταση της καθιερωμένης συνοδείας ορχήστρας με τον πλούσιο σε ηχοχρώματα και αντιθέσεις ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου, σε συνδυασμό με σύνολο δύο πιάνων και κρουστών. Το λιμπρέτο, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης.

– Φίλιππος Τσαλαχούρης: Ιούλιος Καίσαρ, έργο 75 – όπερα σε επτά σκηνές

 

Double Grey ~ Johan Inger NDT 1 2009

Nederlands Dans Theater (NDT I) (5-7/3/2015)

Το Nederlands Dans Theater έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο μιας τακτικής συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής – που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2008 – η κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία έρχεται ξανά στην Αθήνα με τρεις χορογραφίες αυτή τη φορά. Ανάμεσα σ’ αυτές, η νέα δημιουργία των Léon/Lightfoot Stop Motion, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ολλανδία στις 29 Ιανουαρίου 2014.

– Solo Echo (Crystal Pite)
– Kleines Requiem (Hans van Manen)
– Stop Motion (Sol Léon & Paul Lightfoot)

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (10τh Athens Animfest)

(26 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2015)

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: