2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Κυριάκος Χατζηιωάννου Or Who Owns the World | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (16/2/2015)

Σχολιάστε

21/02/2015 από cmorfakis

KiriakosHadjioannou_Or-Who-Owns-the-World_c_Brigitte_F+νssler-3

«Το or Who Owns the World, που έκανε πρεμιέρα στο Kaserne Basel. Συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, το βίντεο με τη ζωντανή περφόρμανς, την κίνηση με το λόγο, το χορό με το θέατρο και το σινεμά, παράγει ένα δυνατό σκηνικό διάλογο δράσεων και καλλιτεχνικών μέσων. Ρεαλισμός και φαντασία συνδυάζονται σε ένα οπτικό αποτέλεσμα που θυμίζει τη δομή ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων και καλεί το βλέμμα να παρακολουθήσει την πολυδιάσπαση της εικόνας.

Η παράσταση έχει κινητήριο μοχλό και αφετηρία τη γερμανική πολιτική ταινία του 1932 Kuhle Wampe (μεταφράζεται ελεύθερα ως Άδειο Στομάχι), που κυκλοφόρησε στα αγγλικά με τον τίτλο Kuhle Wampe or Who Owns the World. Η ταινία αυτή, σε σκηνοθεσία Slatan Dudow, σενάριο του Bertolt Brecht και με μουσική του Hanns Eisler, αναφέρεται στα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα της Γερμανίας την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (ανεργία, σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις), λίγο πριν από την επικράτηση του ναζισμού. Η παράσταση επαναφέρει και καθιστά επίκαιρους τους προβληματισμούς της ταινίας, γύρω από τις έννοιες της αλληλεγγύης, της συλλογικής δομής, της ισότητας και της κοινωνικής ουτοπίας, ενώ αναζητά μια ουσιαστική απάντηση στο πόσο η σημερινή πολιτική δράση και σκέψη, ενσωματώνονται στην καλλιτεχνική πρακτική.

Σαν μια παρτίδα πέντε γύρων, η παράσταση αρθρώνεται γύρω από διαφορετικές θεματικές δράσεις και αντίστοιχες σωματικές εικόνες συλλογικών δομών. Καθεμία από αυτές αναζητά μέσα από την κινητική επανάληψη και την αναπαραγωγή, την αντίθεση: αφενός να αναδείξει τη συνεργασία και την κοινωνική ισότητα και αφετέρου να αποδείξει ότι οι παρούσες συνθήκες οδηγούν σε μια διαρκή αποτυχία αυτής της ουτοπικής προοπτικής»

Τα παραπάνω παραθέματα περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο το έργο του Κυριάκου Χατζηιωάννου – Or Who Owns the World. Η παράσταση έχει μια σαφή δομή και θεματική την οποία οι πέντε χορευτές υπηρετούν υποδειγματικά. Προσπαθούν να μετουσιώσουν σε κίνηση, εικόνα και λόγο μια αχρονική επαναλαμβανόμενη ιστορία για να δώσουν απάντηση σε ένα κεντρικό τους ερώτημα «Πόσο πολιτική μπορεί να είναι η σύγχρονη τέχνη;» Αν και δεν καταφέρνουν να απαντήσουν, το έργο μπορεί να έχει κάποια προτάγματα αλλά δεν είναι πολιτικό, η παράσταση θέτει προβληματισμούς για το σύγχρονο χορό και τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με άλλες μορφές τέχνης. Παραδόξως, η παράσταση του Κυριάκου Χατζηιωάννου – Or Who Owns the World είναι μια από τις πιο αξιόλογες που έχω παρακολουθήσει από Έλληνες δημιουργούς τα τελευταία χρόνια. Ευχαρίστως θα ήθελα να δω και άλλες χορογραφίες του.

αρχείο λήψης

Σχετικά αρχεία
Πρόγραμμα του 2oυ Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: