Latin America: Pindorama – Lia Rodrigues Companhia de Danças | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (29/11/2014)

Σχολιάστε

05/12/2014 από cmorfakis

pindorama-lia_rodrigues-sammi_landweer-hd01

«Η λέξη Πιντοράμα με κάνει να σκέφτομαι ένα απέραντο τοπίο. Ήταν το όνομα της Βραζιλίας πριν από την άφιξη την Πορτογάλων. Ένας Βραζιλιάνος ιστορικός έγραψε ότι, όταν οι Πορτογάλοι έφτασαν με τις καραβέλες τους στην ακτή, την περιέγραψαν ως “μια άδεια χώρα”. Αλλά στην πραγματικότητα σε αυτή τη χώρα ζούσαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι· απλώς ζούσαν με έναν τρόπο που οι άποικοι ήταν ανίκανοι να δουν. Αυτό που είδαν ως ένα ‘άδειο τοπίο’ ήταν μια κατοικημένη χώρα γεμάτη καλλιέργειες. Αυτή είναι για μένα μια πολύ σημαντική ιδέα: ότι όταν δεν αναγνωρίζουμε κάτι, απλώς δεν το βλέπουμε. Όταν δεν αναγνωρίζεις τον πολιτισμό του άλλου, αυτός ο άλλος άνθρωπος δεν υπάρχει για σένα. Είτε είναι κάτι που το αρνείσαι, είτε αποτελεί απειλή που πρέπει να εξουδετερώσεις. Τι μπορείς να κάνεις σε μια άδεια χώρα; Οτιδήποτε! Οι κάτοικοί της είναι για σένα ένα τίποτα, είναι κατώτεροι. Ο πολιτισμός τους, οι ίδιοι ως υποκείμενα, η δημιουργία τους είναι κάτι που το αρνείσαι κατηγορηματικά. Για μένα, όλο αυτό λειτουργεί ως μια μεταφορά για το πώς σκεφτόμαστε τον απέναντί μας. Από πού προέρχεται όλος αυτός ο πόθος για κυριαρχία και καταστροφή και πώς μπορεί να εφευρεθεί κάτι διαφορετικό; Από την άλλη, αυτή η σκέψη με οδηγεί στη σύγχρονη Βραζιλία και στον τρόπο με τον οποίο υπάρχει στη σφαίρα της φαντασίας: στο εξωτερικό έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η χώρα αναπτύσσεται και όλα βαίνουν καλώς. Αλλά όλο αυτό στέκεται πάνω σε μια πολύ επικίνδυνη οικονομική φούσκα, που μπορεί να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή. Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανέλαβε η χώρα είναι ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό. Φαίνεται σαν να υπάρχουν άπειρα χρήματα τριγύρω, όμως για εκατομμύρια ανθρώπους η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι ανισότητες μεγαλώνουν. Το βλέπω δουλεύοντας εδώ, στη φαβέλα Μαρέ. Η αστυνομία επιβάλλει την ειρήνη, αλλά οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν έχουν τίποτα».

Απόσπασμα συνέντευξης της Λία Ροντρίγκες στον Gilles Amalvi για το Festival d’Automne, στο Παρίσι, το 2013.

Το έργο Pindorama είναι ένα εφήμερο εικαστικό και θεατρικό τοπίο που συμπεριλαμβάνει τους θεατές και όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Είναι ένα έργο ποιητικό, αισθητικά και χορογραφικά άρτιο, ουσιαστικά ένα μικρό έργο τέχνης γεμάτο δυναμισμό, πάθος και εκρηκτική ενέργεια. Αποτελεί μια άκρως βιωματική παράσταση που σε παρασύρει σε ένα μη τόπο, στον οποίον τελικά όλοι ανήκουμε.

Η Lia Rodrigues είναι γνωστή για τις πολιτικά ευαισθητοποιημένες δημιουργίες της και για τη δράση της στις φαβέλες της Βραζιλίας, μας ταξιδεύει στο παρελθόν της Βραζιλίας, τότε που αυτή η απέραντη χώρα λεγόταν Πιντοράμα στη γλώσσα των ιθαγενών Τούπι, πριν από την άφιξη των αποικιοκρατών. Μας ταξιδεύει και στο «πριν» του θεάτρου, εκεί όπου η θεατρική πράξη συνδέεται με την τελετουργία, εκεί όπου ένα τεράστιο κομμάτι διάφανο πλαστικό του μέτρου με λίγο νερό γίνεται ποτάμι· κι όταν οι χορευτές της ομάδας το τραβούν μανιασμένα από τις δυο πλευρές γίνεται αδιάβατο, γίνεται ωκεανός που καταπίνει τα σώματα – γυμνά σώματα αδύναμων ανθρώπινων πλασμάτων που παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης και ψάχνουν τρόπο να συνυπάρξουν, να λειτουργήσουν συλλογικά για να επιβιώσουν.

Το Pindorama είναι μια παράσταση οργασμός από την οποία κανείς φεύγει εκστασιασμένος. Η σύλληψη και χορογραφία του έργου από τη Lia Rodrigues, παρά τη φαινομενική απλότητα, είναι δομημένη σε μια πολύ γλώσσα εκφραστική και γεμάτη εικόνες. Η εκτέλεση της χορογραφίας από την ομάδα των χορευτών είναι από τις πιο εντυπωσιακές που έχω παρακολουθήσει, γεμάτη πάθος και ένταση. Σίγουρα το Pindorama είναι ένα απολαυστικό έργο – σταθμός.

pindorama-4©sammi-landweer pindorama_lia_rodrigues__sammi_landweer_0975 pindorama_lia_rodrigues__sammi_landweer_0992

Σχετικά αρχεία
Πρόγραμμα του Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής «Transitions 2.Latin America»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: