Editorial #24 | Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 και 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – «Νύχτες Πρεμιέρας»

Σχολιάστε

07/09/2014 από cmorfakis

Το Mingle with Arts φτάνει αισίως στον τρίτο χρόνο του και ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες μας για τη θερμή τους υποστήριξη. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε ελεύθερα προσωπικές απόψεις για παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όσο και αν πολλές από αυτές δεν είναι αρεστές σε όσους έχουν συνηθίσει να ακολουθούν το ρεύμα των καλοπληρωμένων διθυράμβων και αφήνουμε την κριτική στους ελάχιστους ειδικούς του χώρου. Εξαιτίας της γενικής καχεξίας που πλήττει τον ελληνικό θεατρικό χώρο και της χαμηλής αισθητικής παραγωγές που αναμένονται για τη φετινή πολιτιστική περίοδο σκοπεύουμε να περιοριστούμε σε αναφορές μόνο ξένων παραγωγών.

Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα ένας ιδιαίτερος μήνας καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουμε από τις καλοκαιρινές διακοπές, ένας μήνας πριν την επίσημη έναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου. Ωστόσο, είναι ένας μήνας που έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αρκετές ενδιαφέρουσες και διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις κάτω από τη δροσερή αύρα του φθινοπώρου. Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένες προτάσεις για ένα ευχάριστο Σεπτέμβριο.

10641002_699923526751053_2894590275619397309_n

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 επιλέγει για την φετινή του διοργάνωση να επικεντρωθεί στη θεματική των ηρώων και του ηρωικού παραδείγματος με μία διάθεση ενδοσκόπησης απέναντι στην ιστορική αφήγηση, το αρχαιολογικό απόθεμα, τις αποτυπώσεις του εθνικού φαντασιακού και τις προεκτάσεις που προσφέρει η σύγχρονη εικαστική έκφραση μέσα από τη διαπραγμάτευση υλικών και συμβολικών ιχνών του παρελθόντος. Οι λόγοι που πρόκριναν αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο σχετίζονται άμεσα με την παρούσα συγκυρία, η οποία αποτελώντας μία δομική κρίση, έχει αγγίξει κάθε επίπεδο κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού συγκείμενου και έχει εκδηλωθεί παράλληλα και ως γενικευμένη σύγχυση και διαπάλη εννοιών, αξιών και αφηγήσεων.

Βιώνοντας μία μεταιχμιακή περίοδο δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τις συνέπειες της επικείμενης μετάβασης, με άλλα λόγια για το ιστορικό κατώφλι που καλούμαστε να διαβούμε, για το πώς θα μας βρει η άλλη του πλευρά, για τις αποσκευές που φέρουμε μαζί και αυτές που ενδεχομένως αφήνουμε πίσω. Πολύτιμες ύλες, πολύτιμες μνήμες, σπουδαίοι καιροί, καιροί κρίσης και απόκρισης. Η ένταση με την οποία εκφράζεται η ιστορική μνήμη δεν έρχεται παρά σαν αντανακλαστικό στην οξυμένη αμνησία και η επίκληση της εθνικής ενότητας –και της συλλογικής αυτοθυσίας– βρίσκεται να συνεπικουρείται αψήφιστα από τις επιταγές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε αυτό το σταυροδρόμι, οι πολυδιάστατοι τρόποι με τους οποίους οι ηρωικές μορφές έχουν κληροδοτηθεί, μεταφραστεί και αποκρυσταλλωθεί στον δημόσιο χώρο και στο συλλογικό φαντασιακό, προκειμένου να συγκροτηθούν εθνικές αφηγήσεις και να νομιμοποιηθούν επιμέρους ιδεολογικά, αλλά και οικουμενικά συστήματα αξιών, θα μας απασχολήσουν εξίσου με τις εικαστικές τους αναπαραστάσεις και αποκαθηλώσεις, σε μια εποχή που τα όρια των μέσων με τα οποία η σύγχρονη τέχνη επαναδιαπραγματεύεται κυρίαρχες, απωθημένες και διαφιλονικούμενες μνήμες έχουν ρευστοποιηθεί.

Διατυπωμένο περισσότερο ως ερώτημα παρά ως αίτημα ή κατάφαση, το I Need A Hero θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα πείραμα κάτω από πραγματικές συνθήκες. Προσκαλώντας καλλιτέχνες να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σύνολα εικαστικής έκφρασης μέσα από ατομικές εκθέσεις, αλλά και να παράγουν νέα έργα σε συνεργασία με την επιμελητική ομάδα του Κόδρα –και πάντα συνεχίζοντας εμφατικά τον θεσμό του Fresh για τους νέους δημιουργούς– δεν αξιώνουμε τίποτα παραπάνω από το να αφήσουμε το δικό μας συλλογικό αποτύπωμα, μία ακόμη πολύτιμη ύλη ανάμεσα στις άλλες.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα για φέτος.

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

10347478_10152192350321555_5683160302602340521_n

«…Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε κι εμείς αν αυτή η ιδέα, που έμοιαζε στην αρχή με τρελό όνειρο (αλλά μήπως έτσι δεν ξεκίνησε και το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ;), μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα μεγάλο, ετήσιο φεστιβάλ της Αθήνας, ένα αληθινό σταυροδρόμι του ανεξάρτητου σινεμά, μια γιορτή όπου θα μαζευόμαστε κάθε χρόνο και περισσότεροι.» Γιώργος Τζιώτζιος – 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας, 1995.

Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 1995 για να εξελιχθεί, 20 χρόνια μετά, στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Μεσογείου και των Βαλκανίων, προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο!

Και όλα αυτά με την υποστήριξη του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, του μοναδικού κινηματογραφικού περιοδικού στην Ελλάδα, που φέτος γιορτάζει 25 χρόνια!

Το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας πάνω από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα, το «Μουσική & Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώνουν μία σειρά από παράλληλες δράσεις, εργαστήρια και ομιλίες αλλά και πάρτι. Επιπλέον, με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας σε συνδιοργάνωση με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσουν ειδικές επετειακές εκδηλώσεις – έκπληξη, που θα περιέχουν μία σειρά από installation, μουσικές performance και σπάνιες προβολές.

Πιστό στο αρχικό του όνειρο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει κινηματογραφικά διαμάντια του ανεξάρτητου σινεμά, μια εκλεκτή σοδειά από τις πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς, πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ, δημιουργίες που παντρεύουν απολαυστικά τη μουσική με τον κινηματογράφο, κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος και μεταμεσονύκτιες προβολές.

LADY GAGA’S art RAVE: the ARTPOP ball

lgg

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: