Μετατόπιση προς το ερυθρό, του Γιάννη Μαυριτσάκη / The Helter Skelter Company – Θάνος Παπακωνσταντίνου | Φεστιβάλ Αθηνών [ΕΦ], Πειραιώς 260, Κτίριο Η (6/7/2014)

Σχολιάστε

07/07/2014 από cmorfakis

METATOPISI GIA FESTIVAL PAGE_685x300

The Helter Skelter Company – Θάνος Παπακωνσταντίνου / Μετατόπιση προς το ερυθρό, του Γιάννη Μαυριτσάκη … το να σχολιάσει κανείς το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου μάλλον είναι ανώφελο … από τις χειρότερες παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών [ΕΦ].

Περιγραφή από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών [ΕΦ]: «Στην αστρονομία η «μετατόπιση προς το ερυθρό» αποτελεί τεκμήριο της αδιάπτωτης διαστολής του σύμπαντος. Ένας θηριοδαμαστής στη σκηνή ενός τσίρκου, ανάμεσα σε παράξενα ζώα και ακροβάτες, μιλάει για την έλευση ενός καινούργιου είδους, εκθαμβωτικού και καταστροφικού. Από τις ερμητικά κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων, με το αυστηρό τελετουργικό, μέχρι την αγκαλιά μιας βασίλισσας-τροφού, που εκπληρώνει φαντασιώσεις, οι ήρωες του έργου αποσυνδέονται από το παρελθόν τους, μετατοπίζοντας τον κόσμο».

Περιγραφή σκηνοθέτη σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική: «Ο Μαυριτσάκης, στο έργο αυτό, με κάποιον τρόπο, σαν να έχει επιχειρήσει να αρθρώσει, να δομήσει σκηνικά τη ‘σκοτεινή ενέργεια’, που κυκλοφορεί ανάμεσα στα αστρικά σώματα, και κάνει το σύμπαν να διαστέλλεται. Υπάρχει κάτι, ακόμη άγνωστο, που κάνει τα σώματα, τα πράγματα να απομακρύνονται, να μετατοπίζονται διαρκώς και, ενώ οι κινήσεις μας είναι ορατές, πάντα διαφεύγει ο λόγος, η γενεσιουργός αιτία. Είμαστε πλασμένοι χωρίς όργανο κατανόησης του αγνώστου. Έχουμε ρυθμίσει τις ζωές μας, τις κοινωνίες, τον κόσμο μας, με βάση  αποκλειστικά και μόνο τους εαυτούς μας. Εξακολουθεί, όμως, πάντα να υπάρχει κάτι που διαφεύγει, κάτι λανθάνει, κάτι έρπει πίσω από αυτήν την ασάλευτη επιφάνεια. Αυτό το ‘κάτι’ είναι κάτι ζωντανό. Κάποια στιγμή, έρχεται η ώρα να αναδυθεί, να εκραγεί. Και τότε, τα πάντα μετατοπίζονται. Ο άνθρωπος δεν είναι πια ο βασιλιάς των ειδών, αλλά ο διασκεδαστής του επόμενου άρχοντα».

Τι είδαμε επί σκηνής: Όταν η ακατάσχετη μπουρδολογία αναγάγετε σε θεατρικό έργο τα αποτελέσματα είναι ο σκηνοθετικός αχταρμάς που παρακολουθήσαμε στη Μετατόπιση προς το ερυθρό. Ένα άνευ ουσίας και ανιαρό κείμενο σε μια απίστευτα κιτσάτη και βαρετή «σκηνοθεσία» …αυτό αρκεί για να περιγράψει τις δυο χαμένες ώρες που σπαταλήσαμε για να δούμε μια από τις πιο ανόητες παραστάσεις του Φεστιβάλ. Όσο για τους ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αυτό το «θέαμα» ας πρόσεχαν για τις επιλογές τους καθώς ταυτίζονται με το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα εφόσον επιλέγουν να το υποστηρίξουν. Άνευροι και αδιάφοροι καθιστούσαν ακόμα πιο κουραστική την παρακολούθηση του «έργου».

Αν το Φεστιβάλ Αθηνών [ΕΦ] επιλέγει να παρουσιάσει τόσο χαμηλής αισθητικής παραγωγές ως «πρωτοπορία» τότε έχει σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται επειγόντως ανανέωση και νέο προσανατολισμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: