Editorial #23 | Φεστιβάλ Αθηνών & Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014 (ΕΦ) Μέρος Β΄

Σχολιάστε

01/07/2014 από cmorfakis

Το ταξίδι στις τέχνες και τον πολιτισμό συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα στο Φεστιβάλ Αθηνών (ΕΦ), το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και άλλα μικρότερα Φεστιβάλ και δρώμενα. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις για να παρακολουθήσετε.

Φεστιβάλ Αθηνών & Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014 (ΕΦ)

METATOPISI GIA FESTIVAL PAGE_685x300

The Helter Skelter Company – Θάνος Παπακωνσταντίνου / Μετατόπιση προς το ερυθρό, του Γιάννη Μαυριτσάκη (6-7 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Η)

Στην αστρονομία η «μετατόπιση προς το ερυθρό» αποτελεί τεκμήριο της αδιάπτωτης διαστολής του σύμπαντος. Ένας θηριοδαμαστής στη σκηνή ενός τσίρκου, ανάμεσα σε παράξενα ζώα και ακροβάτες, μιλάει για την έλευση ενός καινούργιου είδους, εκθαμβωτικού και καταστροφικού. Από τις ερμητικά κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων, με το αυστηρό τελετουργικό, μέχρι την αγκαλιά μιας βασίλισσας-τροφού, που εκπληρώνει φαντασιώσεις, οι ήρωες του έργου αποσυνδέονται από το παρελθόν τους, μετατοπίζοντας τον κόσμο. Το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη σκηνοθετεί ο πολλά υποσχόμενος Θάνος Παπακωνσταντίνου, πλαισιωμένος από καταξιωμένους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων οι Αμαλία Μουτούση, Αλεξία Καλτσίκη και Αντώνης Μυριαγκός.

Son of Gone Fishin 4 - Stephanie Berger 2014_685x300

Ομάδα Χορού Τρίσα Μπράουν / Watermotor, Son of Gone Fishin’, Rogues, For M.G.: The Movie (11-12 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Δ)

Φόρο τιμής σε μια από τις μείζονες χορογράφους του 20ού αιώνα, την Τρίσα Μπράουν, αποτελεί η επιστροφή της ομάδας της στο Φεστιβάλ Αθηνών για τρίτη φορά την τελευταία οκταετία. Μέσα από τα τέσσερα έργα της βραδιάς αποκαλύπτονται διαφορετικές όψεις μιας μοναδικής δημιουργικότητας με τεράστιο εύρος και μεγάλη αντοχή στον χρόνο: από την εποχή της αμφισβήτησης στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αμερική, όταν πρωτοστατούσε στους πειραματισμούς της Judson Church εξερευνώντας τα αχαρτογράφητα ύδατα γύρω από το χορευτικό θέαμα, που ανέδειξαν το απλό, καθημερινό σώμα, ένα σώμα «δημοκρατικό» και ανυπάκουο (Watermotor), έως την ανάδειξη του εμβληματικού της λεξιλογίου, συνώνυμου της διαρκούς ροής, που μαγνητίζει και γοητεύει με αιωρήσεις, πτήσεις και ανυψώσεις, στο απόγειο της πολυπλοκότητας (Son of Gone Fishin’).

martha-grahamt_685x300

Martha Graham Dance Company /Celebrating the Greek Connection (12 Ιουλίου,Ωδείο Ηρώδου Αττικού)

Η ιστορικότερη και διεθνώς καταξιωμένη σχολή χορού της Αμερικής, Martha Graham Dance Company, επιστρέφει στο Ηρώδειο με την παράσταση «Celebrating the Greek Connection».

Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham έθεσε τα θεμέλια του μοντέρνου χορού και καταξιώθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα κατακτώντας, μέσα από το έργο της, δεκάδες τίτλους τιμής. Το όνομα της είναι συνυφασμένο με αλλαγές που την καθιέρωσαν για πάντα ως το αέναο σύμβολο του μοντέρνου χορού καθώς οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι χορογράφοι μελέτησαν κι εμπνεύστηκαν από την τεχνική της Martha Graham ή ξεχώρισαν μέσα από τη δική της σχολή.

Τα έσοδα θα διατεθούν μέσω του ανθρωπιστικού οργανισμού Lifeline Hellas http://www.lifelinegr.org για την υποστήριξη των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών των κρατικών περιφερειακών νοσοκομείων Ηρακλείου Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης.

PANORAMA

Xορογραφία της Martha Graham
Εκτέλεση από την Hellenic Dance Company

ERRAND

Xορογραφία της Martha Graham

ECHO

Xορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη εκτέλεση από την Martha Graham Dance Company

THE RITE OF SPRING

Xορογραφία της Martha Graham

COLLAGE SMALL B_685x300

Κατερίνα Ευαγγελάτου / Ιδομενέας του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ (20-22 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Δ)

Το έργο του Σίμελπφενιχ εκκινεί από τον μύθο του Ιδομενέα, του βασιλιά  της Κρήτης, ο οποίος επιστρέφοντας από τον Τρωικό πόλεμο πέφτει σε μια  τρομερή θύελλα. Μπροστά στον φόβο του θανάτου ορκίζεται στους θεούς να  θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα συναντήσει αν καταφέρει και  φτάσει στην ακτή της πατρίδας. Μόνο που ο πρώτος που συναντά είναι ο  ίδιος του ο γιος.

Μια ομάδα από εννέα άντρες και γυναίκες κάτω από το βλέμμα ενός  πλήθους εκατό ανθρώπων,  αφηγείται τις διαφορετικές εκδοχές που θα  μπορούσαν να έχουν συμβεί, σχολιάζει, γλιστρά διστακτικά σε αυτά που  ερευνά, εξετάζει και απορρίπτει. Σκέπτεται πάνω στα ζητήματα του  έργου.  Μιλά εξ ονόματος των ηρώων, περνά από τον έναν στον άλλον, από  το γενικό στο ειδικό και αντίστροφα, κρατώντας την αίσθηση ενός Χορού  αρχαίου δράματος. Οι ηθοποιοί σκέφτονται δημοσίως επάνω σε αυτή την  δίχως έλεος ιστορία .Σε διάφορους χορωδιακούς συνδυασμούς φιλοσοφούν  πάνω στον φόβο του Θανάτου και τον Θάνατο, την Ενοχή, την Αγάπη και  τον αφανισμό των άλλων ως προϋπόθεση της προσωπικής επιβίωσης. Όλα τα   μεγάλα ανθρώπινα ερωτήματα βρίσκονται μέσα στον Ιδομενέα.

Άρης Μπινιάρης - Ευτυχία Βλάχου_685x300

Άρης Μπινιάρης / Το θείο τραγί – Βασισμένο στο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα (25-26 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Ε)

Ο Άρης Μπινιάρης εμπνέεται από την εκκεντρική γραφή του Γιάννη Σκαρίμπα, και συγκεκριμένα από Το θείο τραγί, στήνοντας μια μουσική παράσταση με πρωταγωνιστή έναν παρακμιακό χαρακτήρα, «κοσμογυριστή, στρατοκόπο και αλήτη». Πρόκειται, στην ουσία, για έναν αντιήρωα, στη γοητεία του οποίου δεν μπόρεσε να αντισταθεί ο νεαρός σκηνοθέτης και περφόρμερ −η θεατρική εκδοχή του είναι απολύτως εναρμονισμένη με την αφήγηση του συγγραφέα, που έθεσε τις βάσεις για το ελληνικό αντιμυθιστόρημα. Η μουσικότητα του λόγου συντελεί στη σύνθεση μιας ιδιότυπης συναυλίας, όπου το σώμα ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του θεατή με την παροξυσμική του ενέργεια.

otello_685x300

Εθνική Λυρική Σκηνή – Γιάννης Κόκκος / Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι (27, 29, 30 & 31 Ιουλίου, 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού) 

Στο τέλος της δημιουργικής του πορείας ο Βέρντι στράφηκε στον Σαίξπηρ. Ο Οθέλλος, μια ιστορία γεμάτη πάθος και βίαια συναισθήματα, μιλά για τον ανδρείο μαύρο στρατιώτη, που κατάφερε να γίνει στρατηγός μιας υπερδύναμης, αλλά ταυτόχρονα νιώθει ανασφαλής λόγω της καταγωγής του, χειραγωγείται εύκολα από δόλιους αντίπαλους και οδηγείται στην καταστροφή. Με σπάνια οικονομία μέσων η μουσική εκφράζει τον ηρωισμό του Οθέλλου, το φθόνο του Ιάγου, την καλοπιστία της Δυσδαιμόνας. Αποδίδει με τρομακτική δύναμη την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα αλλά και στην ψυχή του κεντρικού ήρωα.

16_StefanosTsivopoulos_HistoryZero_2013_VideoStill_KalfayanGalleries_685x300

Στέφανος Τσιβόπουλος – Ιστορία Μηδέν (23 Μαΐου – 28 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν, με το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013. Πρόκειται για ένα φιλμ, δομημένο σε τρία επεισόδια, καθώς και για ένα αρχείο εικόνων και κειμένων, με θέμα τα εναλλακτικά νομίσματα.

Ένας μετανάστης από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, ένας καλλιτέχνης από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του, και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίζονται σαν τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου νομίσματος.

Πάτροκλος Σκαφίδας_685x300

Πάτροκλος Σκαφίδας – Αντένες (24 Ιουνίου – 31 Ιουλίου,19:00 – 23:00 τις ημέρες που υπάρχουν παραστάσεις στο χώρο της Πειραιώς 260, Αποθήκη)

Ο ουρανός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της δουλειάς που παρουσιάζει ο φωτογράφος Πάτροκλος Σκαφίδας. Η ύπαρξή του δημιουργεί μια αίσθηση ελευθερίας που αμέσως περιορίζεται από τα στοιχεία που είναι “ενωμένα” με το έδαφος. Τα ηλεκτρικά καλώδια, τους σπάγκους των χαρταετών, τις στέγες. Η παρουσία φόρμας ή γεωμετρίας σε μια όχι απόλυτη έκφραση καθώς αυτή πολλές φορές σπάει από οργανικά σχήματα και, παρά το ότι αυτή η αντίστιξη υπάρχει, μένει σε ένα συνήθως μικρό μέρος του κάδρου, αφήνοντάς το κενό του ουρανού να επικρατεί.

strouza_685x300

Στεφανία Στρούζα – Απόστολος Βασιλόπουλος / Σε έναν βαθμό, η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή (5-31 Ιουλίου, 20:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Α) 

Με αφετηρία το ταξίδι του Λε Κορμπυζιέ και άλλων εκπροσώπων του μοντερνιστικού κινήματος από τη Μασσαλία στην Αθήνα (1933), καθώς και την κινηματογραφική Μήδεια του Πιέρ Πάολο Παζολίνι (1969), η εικαστικός Στεφανία Στρούζα και ο επιμελητής Απόστολος  Βασιλόπουλος δημιουργούν μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση εν εξελίξει, ως έναν αναστοχασμό πάνω στην προβληματική έλευση και δεξίωση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού στη νεότερη Ελλάδα, μια ιδιαίτερη έκφανση του –σε διαρκή εκκρεμότητα– διαλόγου ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

7fb2329443cab5c414774cb7367daaea_L

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή.

Στα δεκαεννέα χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά χορευτικά πράγματα και χάρη στην υποστήριξη της τοπικής αρχής κατάφερε να κερδίσει την δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογειακού νότου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας είτε μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, είτε μέσα από την στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων.

Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού, τα εργαστήρια και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance.

Η πολυμορφία τάσεων που διαπερνά τον σύγχρονο χορό αλλά και η διεύρυνση του κοινού που προσεγγίζει και αγαπά αυτή την τέχνη αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό μέλημα της πολιτικής προγραμματισμού του. Σήμερα στα δεκαεννέα χρόνια της πορείας του, ένα πολύχρωμο κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό κάθε καλοκαίρι στο κάλεσμα του Φεστιβάλ.

Η Καλαμάτα, πόλη του χορού, υποδέχεται την 20η κατά σειρά διοργάνωση από 17 έως 24 Ιουλίου 2014.

8th International Short Film Festival Psarokokalo

serifos-sidelogo

Το International Short Film Festival Psarokokalo ξεκινά το ταξίδι του για 8η συνεχή χρονιά με αφετηρία τις δυτικές Κυκλάδες!

Φέτος, πάνω από 120 ταινίες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, θα μας ξεναγήσουν στον κόσμο του σινεμά και θα μας ταξιδέψουν σε διαφορετικές κουλτούρες. Ταινίες, που κάνουν το ντεμπούτο τους αλλά και κοσμογυρισμένες, πολυβραβευμένες ταινίες, θα γεμίσουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες!

Πρώτος σταθμός, η Σέριφος!
Το Psarokokalo αγκυροβολεί πρώτα στη Σέριφο, όπου και θα παραμείνει για όλο το καλοκαίρι. Το πακέτο περιλαμβάνει ημερίδες, δράσεις, ενώ παράλληλα θα γίνονται προβολές best-of ταινιών κάτω από τον καλοκαιρινό βραδυνό ουρανό. Εκτός από την θάλασσα και τον ήλιο, συντροφιά θα μας κρατήσουν και το 8ο ISSF Psarokokalo με προβολές βραβευμένων ταινιών αλλά και πρεμιέρες, με αγγλικούς υπότιτλους, καθώς και το 3ο ISSF Psaroloco, στις 10-16 Ιουλίου.

Φυσικά, το 8o ISFF Psarokokalo και το 3ο ISSF Psaroloco, θα πραγματοποιηθούν και στην Αθήνα, 10-16 Ιουλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος – κτήριο Λαϊς (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός), για όσους δεν θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν μαζί μας σε κάποιο νησί!

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στην συνέντευξη τύπου, στις 6 Ιουλίου!

Και ενώ το Psarokokalo θα αράζει στα ανοιχτά του Αιγαίου, το φεστιβάλ θα πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους! Θα πραγματοποιούνται ημερίδες με ενδιαφέρουσες θεματικές για γονείς, παιδαγωγούς και δασκάλους, ενώ τα μικρά ψαροκοκαλάκια μας θα έχουν την ευκαιρία της κινηματογραφικής εμπειρίας, μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια Psaroloco Labs, όπου θα γίνουν αυτά σκηνοθέτες και δημιουργοί της δικής τους μικρού μήκους ταινίας!

Τα Psaroloco Labs μέσω του Psaroloco Media Literacy Project, στοχεύουν να εξοικειώσουν τα αρχάρια ακροατήρια με τους βασικούς όρους της κινηματογραφικής εμπειρίας, και να προωθήσουν τον μιντιακό αλφαβητισμό. Το πρόγραμμα προωθεί την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας του παιδιού και της δυνατότητας του να αποκωδικοποιεί εικόνες.

Και επειδή, δεν ξεχνάμε το περιβάλλον, η ΚΥΚΛΟΣ και τα φεστιβάλ Psarokokalo και Psaroloco θέλοντας να μοιραστούν με όλο τον κόσμο την νησιώτικη ομορφιά, προσφέρουν μυρωδιές από τη Σέριφο! Θρούμπι (Satureja Thymbra), Άγριο Θυμάρι (Thymus Capitatus), Άγρια λεβάντα (Lavandula Stoechas), για όσους θέλουν να έχουν το κυκλαδίτικο άρωμα πάντα κοντά τους!

Αν είστε φίλος του φεστιβάλ και της ΚΥΚΛΟΣ ή θέλετε να μας υποστηρίξετε, αναζητήστε μας στην πλατφόρμα Ιndiegogo, από 14 Ιουνίου!

Φορέστε τα καλοκαιρινά σας, ετοιμάστε βαλίτσες και ανεβείτε στο καϊκι του Psarokokalo για ένα αξέχαστο ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο του κινηματογράφου!

Φύγαμε!

1402037378

Bayerische Staatsoper – La Monnaie/De Munt 

rsys_36263_5141f513e0f05

Η τελευταία όπερα που θα προβάλει η Bayerische Staatsoper σε live streams online free για την περίοδο 2013-2014 είναι η όπερα του Claudio Monteverdi – L’Orfeo (27/7). Το ετήσιο πρόγραμμα προβολών της Bayerische Staatsoper μπορείτε να βρείτε εδώ.

orphee_3

Τον Ιούλιο επίσης έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από την όπερα La Monnaie/De Munt την τελευταία όπερα που θα προβληθεί για φέτος free online streaming το έργο των Christoph W. Gluck / Hector Berlioz – Orphée et Eurydice σε σκηνοθεσία του κορυφαίου σκηνοθέτη Romeo Castellucci (διαθέσιμη από 9/7/2014 έως 29/7/2014). Μπορείτε να βρείτε το ετήσιο πρόγραμμα προβολών εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: