Δημήτρης Παπαϊωάννου – Still Life | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (25/5/2014)

Σχολιάστε

27/05/2014 από cmorfakis

still-life_dimitris-papaioannou_14_photo-by-dimitris-theodoropoulos_web

«Το Still Life είναι ένα έργο που απογυμνώνει τα συνθετικά του υλικά. Εφτά ερμηνευτές, ανάμεσά τους ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πραγματώνουν το σκηνικό σύμπαν του Still Life. Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό, σε μια σκηνική ερημιά, ο άνθρωπος-εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά του να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει. Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα».

Αυτή είναι η λιτή περιγραφή της νέας «δημιουργίας» του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τίτλο Still Life. Άλλη μια κατά παραγγελία παράσταση στην οποία ο Παπαϊωάννου απλά εκμεταλλεύεται τη φήμη του για να μην πει τίποτα πέρα από μια υποτιθέμενη αναζήτηση των υλικών της όποιας δημιουργικότητας του έχει απομείνει. Μια σπονδυλωτή παράσταση, χωρίς αρχή μέση και τέλος, αδιάφορη και βαρετή στην οποία ανακυκλώνονται παλιές φορμές και αισθητικές επιλογές. Ουσιαστικά μια παράσταση χωρίς νόημα όσο και αν το περιτύλιγμα της, με αόριστα κειμενάκια όπως αυτό που παραθέτουμε στην αρχή, είναι μια προσπάθεια να μας πείσει ότι πρόκειται για μια εσωτερική και μεταφυσική δημιουργία, μια νέα αποκάλυψη του χορογράφου για το νόημα της ζωής. Ο χαρακτηρισμός τσιχλόφουσκα την περιγράφει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Υ.Γ. Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες οφείλουν να έχουν αντίληψη του μέτρου, αυτογνωσία και συναίσθηση του πότε πρέπει να σταματούν την καριέρα τους. 

still-life_dimitris-papaioannou_04_photograph-by-euripides-laskaridis_web still-life_dimitris-papaioannou_05_photo-by-euripides-laskaridis_web still-life_dimitris-papaioannou_06_photo-by-dimitris-theodoropoulos_web still-life_dimitris-papaioannou_07_photo-by-dimitris-theodoropoulos_web still-life_dimitris-papaioannou_08_photo-by-miltos-athanasiou_web still-life_dimitris-papaioannou_09_photo-by-miltos-athanasiou_web still-life_dimitris-papaioannou_10_photo-by-miltos-athanasiou_web still-life_dimitris-papaioannou_11_photo-by-miltos-athanasiou_web still-life_dimitris-papaioannou_12_photo-by-miltos-athanasiou_web

Σχετικά αρχεία
Αφίσα-πρόγραμμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: