Editorial #21 | National Theatre’s King Lear, προmythE!ash, 19η Art-Athina, Still Life

Σχολιάστε

01/05/2014 από cmorfakis

Παρότι ο Μάιος είναι ο μήνας που ολοκληρώνεται τυπικά η καλλιτεχνική σεζόν φέτος έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε σπουδαίες παραστάσεις και εκδηλώσεις λίγο πριν την έναρξη του φτωχικού και απαξιωμένου Φεστιβάλ Αθηνών (ΕΦ). Στον επόμενο μήνα ωστόσο θα πραγματοποιηθεί μια από τις παραστάσεις – εκπλήξεις του καλοκαιριού…

art_athina_2014_543x355$

Art-Athina – 19η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης (15-18 Μαΐου 2014)

Θεσμοθετημένη το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα. Σημείο συνάντησης για τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία, η Art-Athina φέρνει κοντά σημαντικές Ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, πολιτιστικούς φορείς, επιμελητές, συλλέκτες, κριτικούς τέχνης και, σαφώς, το φιλότεχνο κοινό.

Η 19η Art-Athina – Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης θα δώσει δυναμικά το παρών από τις 15 ως τις 18 Μαΐουστο Κλειστό Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo). Το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στη χώρα θεσμοθέτησε και καθιέρωσε το 1993 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), ενώ  τη διοργάνωση έχει αναλάβει η εταιρεία EuroΜare.

Το ουσιαστικό στίγμα της Art-Athina δίνουν όπως πάντα ελληνικές καθώς και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες προβάλουν στο φιλότεχνο κοινό μία σύνοψη των καλλιτεχνικών τάσεων, σε συνδυασμό με την τρέχουσα δυναμική στην αγορά της τέχνης.

Η διοργάνωση, τόπος συνάντησης και ζύμωσης όλου του εικαστικού χώρου, πραγματοποιείται στον ιδανικό χώρο του Γηπέδου TaeKwonDo (Κλειστό Π. Φαλήρου), το οποίο στην περσινή διοργάνωση προσέλκυσε  30.000 επισκέπτες.

CAMP Contemporary Art Meeting Point

1456562_571936829569814_273439105_n

PAGE 31 Άνοιξη 2014 (4 Μαϊου 2014)

Το page_31 είναι το νέο πρωτοποριακό, καινοτόμο, ανατρεπτικό φεστιβάλ της Αθήνας. Μια γιορτή ιδεών που προωθεί το διάλογο, τη δημιουργία, καθώς και την παρέμβαση, μέσω της συλλογικής πράξης στην Τέχνη. Καλλιτέχνες διαλέγουν όποιο έργο ή κείμενο θέλουν, αλλά μόνο τη σελίδα 31. εμπνέονται από αυτήν και έχουν 15 λεπτά χρόνο για να παρουσιάσουν μια δική τους ιδέα για το θέατρο, τον χορό, τις παραστατικές τέχνες.

Το page_31 αφαιρώντας το κομμάτι του στερεότυπου τρόπου παραγωγής και της οικονομικής συναλλαγής δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, απεγκλωβισμένοι από την αναγκαιότητα και τις επιταγές μιας άκρως προβληματικής αγοράς. Το page_31 προσφέρει άμεση επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό τους, χωρίς διαμεσολαβήσεις και αισθητικές συνταγές. Καταργεί την διαμεσολάβηση ειδημόνων που με την γνωματεύσή τους παράγουν υπεραξία, γόητρο και εμπιστοσύνη. Απεμπολεί τις ιεραρχήσεις του γούστου και της ποιότητας με βάση εξοικοιωμένα αισθητικά πρότυπα, νοηματικούς αυτοματισμούς και ύποπτα εργαλεία αξιολόγησης. Λειτουργεί χωρίς προεπιλογή και αισθητικούς αποκλεισμούς, θέλοντας να σχεδιάσει ένα χάρτη των παραστατικών τεχνών, μια πραγματική καταγραφή των τάσεων και των ιδεών. Αναιρεί τους ορισμούς και τις κατηγοριοποιήσεις στις παραστατικές τέχνες.

Το page_31 δημιουργεί τις συνθήκες για ένα πραγματικό διάλογο, ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών, που συνομιλούν ισότιμα, με κύριο σκοπό την ανταλλαγή, την συνεργασία, την σύμπραξη, την έρευνα πάνω σε καινούριες αισθητικές φόρμες, σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής και επικοινωνίας με το κοινό. Το φεστιβάλ ενδιαφέρεται για projects που μπορούν να συμβούν μονάχα στον παρόντα χρόνο, που λαμβάνουν υπόψιν τους τον άνθρωπο και την κοινωνία στην οποία απευθύνονται και ζητά από τους καλλιτέχνες να αρθρώσουν δημόσιο παρεμβατικό λόγο και να μεταμορφώσουν μέσω της τέχνης, την ιστορική πραγματικότητα του σήμερα, σε μέλλον με όραμα και προοπτική. Με κεντρικό άξονα την διαφορά και την πολλαπλότητα το φεστιβάλ λειτουργεί ως μια ανοιχτή πλατφόρμα και αποτελεί έκφραση μιας πληθυντικής συλλογικότητας που διαμορφώνει εντέλει ενα ενιαίο, συλλογικό έργο τέχνης, που παρουσιάζεται σε ένα μονοήμερο φεστιβάλ.

Το page_31 είναι ένα συμβάν που παραμένει ανοιχτό στην διαδρομή που χαράσσεται «καθ’ οδόν» και που ενδέχεται να μας οδηγήσει να σκεφτούμε διαφορετικά, να μετακινηθούμε προς μία άλλη θέση.

Το page_31 είναι μια μεγάλη γιορτή για το θέατρο, τις παραστατικές τέχνες και τον πολιτισμό. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους 540 καλλιτέχνες και 84 ομάδες. Καλούμε το κοινό να γίνει μέρος της γιορτής, και ταυτόχρονα συμμέτοχος στην ζωντανή εξέλιξη των ιδεών.

18.30-18.45
ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης
Ομάδα: Οι τάδε
Ερμηνεία: Απόστολος Κίτσος, Μιχάλης Καλογεράκης, Παντελής Καλογεράκης, Γεωργία Κοκορίγκου
Εκδοτικός Οίκος: ΙΚΑΡΟΣ

19.00-19.15
προmythE!ash ΑΙΣΧΥΛΟΣ
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χατζηκυριάκος
Ομάδα: drama angel
Ερμηνεία: Δημήτριος Παπαβασιλείου, Ιούλιος Τζιάτας
Μουσική: Άγγελος Κυρίου
Εικαστική εγκατάσταση: Σωκράτης Υδραίος
Video: Λουκάς Ζιάρας

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (ΣΓΤ)

Situation-Rooms-IMG_7635-pigi_site_gal.jpg

FFF | Rimini Protokoll: Situation Rooms (27 Απριλίου – 3 Μαΐου 2014)

H κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοποριακή ομάδα Rimini Protokoll, που διεύρυνε όσο κανείς άλλος την έννοια του θεάτρου-ντοκουμέντου, στήνει στο κέντρο της Αθήνας ένα αντισυμβατικό και άκρως πολιτικοποιημένο ζωντανό βιντεοπαιχνίδι. Το Situation Rooms συγκεντρώνει 20 ανθρώπους από διάφορες ηπείρους, οι ζωές των οποίων έχουν διαμορφωθεί από τη χρήση όπλων, σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που αναδημιουργεί τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο των πιστολιών και των εκτοξευόμενων χειροβομβίδων, των εξουσιαστών και των προσφύγων μέσα από απροσδόκητες διαδρομές και αναπάντεχες συναντήσεις. Το σκηνικό αποτελείται από έναν τεράστιο χώρο με αυτόνομα δωμάτια. Με τις προσωπικές αφηγήσεις των «κατοίκων» τους, οι εικόνες αρχίζουν να κινούνται και οι θεατές παρακολουθούν τις μεμονωμένες πορείες τους μέσα από τις ατομικές τους κάμερες και τα ακουστικά τους. Αρχίζουν να κατοικούν οι ίδιοι στο κτίριο και να ζουν για 90 λεπτά τις… ζωές των άλλων, ακολουθώντας την προσωπική οπτική των πρωταγωνιστών. Το κοινό εισχωρεί όλο και πιο βαθιά μέσα στο λαβύρινθο του κινηματογραφικού σκηνικού και ο καθένας γίνεται τμήμα της αναπαράστασης ενός περίτεχνου κινηματογραφικού γυρίσματος με πολλαπλές ταυτόχρονες οπτικές γωνίες. Το Situation Rooms είναι ένα συναρπαστικό πολύ-σινεμά, μια επαυξημένη πραγματικότητα, τρισδιάστατη στο βαθμό που μόνο το θέατρο μπορεί να είναι!

LenaKitsopoulou_gal.jpg

Λένα Κιτσοπούλου – Κοκκινοσκουφίτσα – Το Πρώτο Αίμα (14-25 Μαΐου 2014)

«Ό,τι κι αν κάνεις, θα σε φάει ο λύκος». Μια αγριεμένη περφόρμανς, μόνο για ενήλικο κοινό, με αφορμή το γνωστό παιδικό παραμύθι. Στην πρώτη της εμφάνιση στη Στέγη, η Λένα Κιτσοπούλου επιλέγει το πασίγνωστο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, την «Κοκκινοσκουφίτσα». Προσθέτει, όμως, τον υπότιτλο «Το Πρώτο Αίμα», κατά το Rambo – The First Blood, την αμερικανική ταινία δράσης του 1982 με τον Sylvester Stallone, και ανατρέπει τα πάντα. Η Κοκκινοσκουφίτσα δεν είναι πια το σύμβολο της καλοσύνης που «διδάσκει» στα παιδιά να μη μιλάνε σε αγνώστους γιατί θα τα φάει ο κακός λύκος. «Ο λύκος θα μας φάει όλους, έτσι κι αλλιώς, κι επίσης ας μιλάμε με αγνώστους, γιατί τους γνωστούς τους είδαμε και τους βαρεθήκαμε», δηλώνει αφοπλιστικά η Κιτσοπούλου και στρέφεται ενάντια στο σύγχρονο παραμύθι του ιδανικού, φιλειρηνικού (και δη υποταγμένου) ανθρώπου, εγκαλώντας τους θεατές να αποδεχτούν το «κακό» μέσα τους. «Κανείς δεν έζησε καλά και κανείς δεν θα ζήσει καλύτερα», επισημαίνει κυνικά και μας προσκαλεί σε μια από καρδίας εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας, σε μια κατάρριψη των ταμπού, των συμβάσεων και των στερεοτύπων, σε μια απομυθοποίηση των πολιτικοκοινωνικών παραμυθιών και των κίβδηλων ιστορικών αφηγήσεων που στοιχειώνουν τις ζωές μας.

67192

Δημήτρης Παπαϊωάννου – Still Life (23 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2014)

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη, με τη νέα πολυαναμενόμενη δουλειά του. Οι συντελεστές είναι γνωστοί και φαίνεται να τοποθετούν ξανά επί σκηνής τον ίδιο τον δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου που με την Πρώτη Υλη επανήλθε στη σκηνή μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας – ως χορευτής. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Παυλίνα Ανδριοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Αριστείδης Σερβετάλης, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης. Καμία άλλη λεπτομέρεια δεν έχει διαρρεύσει…

Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)

766A8C711B1F81E87FCC2CFE98E0FB19

Νίκος Χατζηαποστόλου – Μοντέρνα καμαριέρα (4 Μαΐου)

Η ανεπανάληπτη κωμική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου Μοντέρνα καμαριέρα, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή 4 Μαΐου, στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια με τη μορφή αναλογίου. Η Μοντέρνα καμαριέρα ήταν το έργο με το οποίο ξεκίνησε ο συνθέτης τη θριαμβευτική του πορεία στο χώρο της οπερέτας. Διάσπαρτη με «κωμικές σκηνές απερίγραπτης εξωφρενικότητας» σύμφωνα με κριτική της εποχής, η Μοντέρνα καμαριέρα κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου.  Η πλοκή ξεδιπλώνεται στην Αθήνα του 1916, όπου οι σπαρταριστοί πρωταγωνιστές της οπερέτας μπλέκουν σε μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων, ερωτικών μπερδεμάτων και απολαυστικών ανατροπών. Στους βασικούς ρόλους της σπαρταριστής οπερέτας συμμετέχουν οι: Θανάσης ΕυαγγέλουΈφη ΔημητρέλουΧρήστος ΛάζοςΒάγια ΚωφούΛητώ Μεσσήνη και Παύλος Μαρόπουλος. Πιάνο, μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου.

Bayerische Staatsoper – La Monnaie/De Munt – Wiener Staatsoper – MET HD LIVE – National Theatre Live

rsys_36228_513f5b6cd6a57

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Bayerische Staatsoper θα προβάλει live streams online free μια σειρά από τις πιο πετυχημένες της παραγωγές. Η Bayerische Staatsoper, μια από τις πιο πρωτοποριακές όπερες παγκοσμίως, μας προσφέρει για τον μήνα Μάιο την νέα της παραγωγή την όπερα  του Bernd Alois Zimmermann – Die Soldaten η οποία θα προβληθεί στις 31/5. Το ετήσιο πρόγραμμα προβολών της Bayerische Staatsoper μπορείτε να βρείτε εδώ.

-Magnum-Photos

Τον Μάιο έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από την όπερα La Monnaie/De Munt μια ακόμα όπερα που θα προβληθεί για φέτος free online streaming και η οποία είναι το έργο του Giuseppe Verdi – Rigoletto (διαθέσιμη από 28/5/2014 έως 17/6/2014). Μπορείτε να βρείτε το ετήσιο πρόγραμμα προβολών εδώ.

faust_start.560x420_q85_crop_upscale

H φημισμένη Wiener Staatsoper καθιερώνει από φέτος την προβολή σε live stream, με χρέωση 14 €, μιας σειράς παραγωγών της. Το σχετικό ετήσιο πρόγραμμα των προβολών για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 μπορείτε να βρείτε εδώ. Τον Μάιο έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη δημοφιλή όπερα του Charles Gounod – Faust (10/5).

KINGlearpage

Τέλος, από τις μεταδόσεις της MET HD LIVE, τον Μάιο θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) η όπερα του Gioachino Rossini: La Cenerentola (10/5) σε σκηνοθεσία του Cesare Lievi καιΠαράλληλα, από τις μεταδόσεις του National Theatre Live, τον Μάιο θα προβληθεί η βραβευμένη παράσταση William Shakespeare: King Lear (3/5) την οποίο δεν πρέπει να χάσει κανείς!!!.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ)

kammerorchesterkaufmannpage

Kammerorchester Wien-Berlin  – Jonas Kaufmann (13 Μαΐου 2014)

Επίλεκτα μέλη από τις δύο κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου – της Φιλαρμονικής της Βιέννης και του Βερολίνου – ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα σύνολο δωματίου υψηλών προδιαγραφών: την Kammerorchester Wien-Berlin. Με την Ορχήστρα συμπράττει ο «βασιλιάς των τενόρων» Jonas Kaufmann ερμηνεύοντας τα Τραγούδια του Οδοιπόρου του Μάλερ σε μεταγραφή για έγχορδα του Σαίνμπεργκ.

– Felix Mendelssohn: Sinfonia αρ. 10, για έγχορδα
– Gustav Mahler: Τραγούδια του οδοιπόρου (μεταγραφή για έγχορδα: A. Schoenberg)

Jonas Kaufmann τενόρος

– Richard Strauss: Σεξτέτο από την όπερα «Καπρίτσιο» έργο 85
– Arnold Schoenberg: Εξαϋλωμένη Νύχτα

Kammerorchester Wien-Berlin
Κορυφαίοι της Φιλαρμονικής της Βιέννης και του Βερολίνου

romeosjuliettespage

Roméos et Juliettes (22-23 Μαΐου 2014)

Μια χιπ-χοπ εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Με επτά χορευτές χιπ-χοπ, έναν καλλιτέχνη τσίρκου και έναν ηθοποιό, ο Sébastien Lefrançois ανατρέπει τους κώδικες του σαιξπηρικού θεάτρου και φέρνει αυτό το κλασικό έργο κοντά στη νέα γενιά, θέλοντας να μας δείξει το πόσο πολύ αυτά τα κομμάτια της ιστορίας μας μοιάζουν.

timeline

8th Outview Film Festival, 15-25 May 2014

Το Outview Film Festival κλείνει 8 χρόνια παρουσίας και επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον στο Γκάζι και συγκεκριμένα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, 15-25 Μαΐου. Έντεκα (11) απολαυστικές ημέρες με queer προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, πολιτιστικά δρώμενα, workshop, πολλά parties και απονομή βραβείων. Για ταινία έναρξης του φεστιβάλ φέτος έχουμε επιλέξει την ταινία Eastern Boys καθώς και την μικρού μήκους ταινία Price tag και θα τις προλογίσει ο γνωστός ηθοποιός Olivier Rabourdin που πρωταγωνιστεί και στις δύο ταινίες. To φεστιβάλ θα κλείσει με την πολυβραβευμένη ταινία Ιn the name of (Malgorzata Szumowska, Poland, 102’, 2013) που κέρδισε το Βραβείο Teddy στην Berlinale 2013.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: