Nicolas Stemann / Thalia Theater – «Τα συμβόλαια του εμπόρου – Μια οικονομική κωμωδία» της Elfriede Jelinek | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (29/3/2014)

Σχολιάστε

01/04/2014 από cmorfakis

The_Merchant_s-Contracts_A_003_gal.jpg

«Δεν έχουμε την πρόθεση να ρημάξουμε τη χώρα σας. Θα ήμασταν ανόητοι αν ερχόμασταν με τέτοιον σκοπό. Ούτε και έχουμε καμία όρεξη να τσακωθούμε με τους συγγενείς σας – έτσι κι αλλιώς, το κάνετε και μόνοι σας! Όχι, δεν διεξάγουμε πόλεμο. Αν θέλετε να το αποκαλέσετε πόλεμο, αυτό είναι δικός σας λογαριασμός. Πιο εύστοχο είναι ίσως να πείτε ότι διαφωνείτε μαζί μας. Εμείς, από την άλλη πλευρά, είμαστε ένα, είμαστε σύμφωνοι μεταξύ μας. Αργά ή γρήγορα θα σας φέρουμε στα συγκαλά σας – άλλωστε τώρα έχετε χρόνο, έχετε τον χρόνο να συνέλθετε. Δεν θα σας συνεφέρουμε με τους νόμους της δουλείας ή ρημάζοντας τον τόπο σας. Θα ήμασταν ηλίθιοι αν το κάναμε. Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνουμε οι δαμαστές σας, όχι οι εχθροί σας – κάθε πράγμα στον καιρό του. Αν το επιχειρούσαμε, θα πάσχαμε από ιδιωτεία. Τι θαυμάσια λέξη! Άλλωστε, εσείς την εφηύρατε. Εχθροί του εαυτού σας μπορείτε να είστε εσείς οι ίδιοι. Γιατί πρέπει να τα κάνουμε όλα εμείς; Θα μας παραδώσετε ό,τι έχουμε συμφωνήσει να μας παραδώσετε – για το δικό σας καλό. Θα φροντίσουμε να σας γνωστοποιήσουμε εγκαίρως ποιο είναι το καλό σας. Μάλιστα. Σωστά. Καλά ακούσατε. Αφήστε το πάνω μας. Οι πολίτες σας θα έχουν όλο το χρόνο να συναντήσουν τους αντιπάλους τους. Καλά θα κάνετε να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι θα έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο, στα νησιά σας, στις αρχαιότητες, στις παραλίες και στις ταβέρνες σας. Καλά θα κάνετε να συνηθίσετε στην ιδέα ότι θα μας συναντήσετε. Και είτε θα κάνετε στην μπάντα είτε θα μας εξυπηρετήσετε – αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξής σας«.

Η Elfriede Jelinek έγραψε αποκλειστικά για τις παραστάσεις του έργου στην Αθήνα ένα επιπλέον μέρος, με τίτλο «Προειδοποίηση στην Ελλάδα σχετικά με την ελευθερία», το οποίο είναι ένα σαρκαστικό χορικό-μονόλογος ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσβάλλουν και χλευάζουν τους Έλληνες.

Το έργο Τα συμβόλαια του εμπόρου, με υπότιτλο «Μια οικονομική κωμωδία», γράφτηκε το 2008 από τη διεθνώς καταξιωμένη Αυστριακή Elfriede Jelinek (Ελφρίντε Γέλινεκ) (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2004) και έμελλε να αποδειχτεί η πιο διορατική και οργισμένη θεατρική προφητεία για την επερχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι ένα χειμαρρώδες κείμενο-παλίμψηστο καταπέλτης για την αποτυχία της ελεύθερης αγοράς, που ο Stemann το ανεβάζει εμφανίζοντας αγχωμένους τραπεζίτες και ρημαγμένους συνταξιούχους επί σκηνής, προσαρμοσμένο κάθε φορά στη χώρα που παρουσιάζεται. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης βρίσκεται διαρκώς επί σκηνής, άλλοτε ως πιανίστας και άλλοτε ως κομπέρ, διευθύνοντας μια λίγο πολύ ασυνάρτητη και κουραστική παράσταση.

Ασφαλώς και Τα συμβόλαια του εμπόρου της Elfriede Jelinek είναι ένα καταγγελτικό θεατρικό έργο που προκαλεί το κοινό και το παροτρύνει να ταυτιστεί με τους άτυχους πρωταγωνιστές που έχουν καταστραφεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων χρόνων. Αποτελεί ένα ενδιαφέρον κείμενο που ανανεώνεται συνεχώς και προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα δεδομένα της κάθε χώρας στην οποία παρουσιάζεται καθιστώντας το ακόμα πιο αγαπητό. Ωστόσο, έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και ύστερα από ένα τεράστιο κόρπους κειμένων τα οποία αναδεικνύουν τις αντιφάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού και της αποτυχίας του συστήματος της ελεύθερης αγορας το κείμενο της Jelinek καταντά σε ορισμένα σημεία κοινότυπο και αδιάφορο. Από την άλλη, η σκηνοθεσία του Nicolas Stemann δεν καταφέρνει να δώσει πνοή στο θεατρικό αλλά οι αυτοσχεδιασμοί και η χαοτική σκηνική παρουσίασή του κουράζει, αν δεν κάνει βαρετή την τετράωρη και χωρίς διάλειμμα παράσταση. Η απουσία έμπνευσης είναι εμφανής όπως και το γεγονός ότι η παράσταση δεν έχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα αλλά απλά παρουσιάζεται και ότι βγει κάθε φορά. Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης στην αρχή του έργου οι θεατές είναι ελεύθεροι να καταλάβουν ότι νομίζουν καθώς δεν υπάρχει κάτι βαθύτερο από αυτό που παρακολουθούν επί σκηνής. Σε ορισμένα σημεία επίσης η αισθητική της παράστασης θυμίζει πολύ χιούμορ Λαζόπουλου. Με άλλα λόγια, Τα συμβόλαια του εμπόρου είναι σε γενικές γραμμές μια λίγο πολύ πληκτική και αδιάφορη παράσταση.

The_Merchant_s-Contracts_A_004_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_006_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_012_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_019_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_020_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_023_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_025_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_027_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_029_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_031_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_036_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_039_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_040_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_044_gal.jpg The_Merchant_s-Contracts_A_045_gal.jpg

Σχετικά αρχεία
Αφίσα-πρόγραμμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: