Balkans: Via Negativa – Just the Beginning | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (16/3/2014)

Σχολιάστε

20/03/2014 από cmorfakis

just-the-beginning6

«Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε με τη δημοκρατία που έχουμε;» αναρωτιούνται οι περφόρμερ της δυναμικής αυτής ομάδας, χοροπηδώντας με παγωμένα χαμόγελα και πετώντας τα ρούχα τους, γράφοντας μια επιστολή στον πρωθυπουργό και διαβάζοντας λόγους Ελλήνων πολιτικών. Έχοντας προσαρμόσει την ειρωνική τους περφόρμανς στην ελληνική κατάσταση, εξετάζουν το πώς ο νεοφιλελευθερισμός γεννά το φασισμό.

Από την ίδρυσή τους και για μια επταετία (2002-8), οι Via Negativa αφιέρωναν τις παραστάσεις τους (συνολικά επτά) στα αντίστοιχα υπαρξιακά ζητήματα που είναι ευρέως γνωστά ως οι επτά θανάσιμες αμαρτίες. Το Just the Beginning είναι το τρίτο μέρος μιας σειράς παραστάσεων των Via Negativa που φέρουν το γενικό τίτλο Irresolvable (δηλαδή, Άλυτο/-α) και διερευνούν όρους που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά, σύμφωνα με τους ίδιους, συνιστούν ένα άλυτο «παράδοξο». Οι βασικοί αυτοί «όροι» που τους απασχολούν είναι η πίστη, η ευτυχία, η ελευθερία, η λογική, η δικαιοσύνη, ο θάνατος, η ισότητα και η ύπαρξη του Θεού. Στο Just the Beginning εξετάζεται με παιγνιώδη τρόπο και με βάση τους κώδικες του σωματικού θεάτρου ο ρόλος του πολίτη ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, και δη ο ρόλος (όσο και η πλάνη) της έννοιας «εκλογικό σώμα». Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης: «Εμείς, ως πολίτες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, έχουμε το δικαίωμα εκλογής αποκλειστικά και μόνο μεταξύ ορισμένων επιλογών που μας δίνονται. Ακόμη, όμως, κι αν επιλέξουμε να μη δώσουμε τη ψήφο μας σε καμία από αυτές, το “λευκό” ψηφοδέλτιο καταμετράται. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι, επομένως, ένας πολύ εξελιγμένος μηχανισμός που συνθλίβει τους πάντες – τόσο αυτούς που ψηφίζουν όσο κι εκείνους που αρνούνται να το κάνουν. Συνεπώς, το εκλογικό σώμα δεν είναι παρόν, προκειμένου να εκφράσει την ελεύθερη βούλησή του. Υφίσταται μόνο και μόνο για να συντηρήσει το σύστημα. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας κάνουν ακριβώς αυτό που το εκλογικό σώμα επιθυμεί να δεχτεί και να υποστηρίξει. Για χάρη των κενών λόγων τους, εξαντλούμε το εκλογικό μας σώμα στα όρια της φυσικής μας αντοχής».

Η παράσταση της κολεκτίβας Via Negativa – Just the Beginning είναι έξυπνη, διασκεδαστική, γεμάτη ζωντάνια και αποτελεί ένα να δεικτικό σχόλιο για τη σημερινή πολιτικοοικονομική κρίση. Είναι μια από τις καλύτερες του φεστιβάλ Transitions 1. Balkans και την απολαμβάνεις χωρίς να βαρεθείς ούτε στιγμή. Μέσα από μια δυναμική χορογραφία και ένα ξέφρενο χοροπηδητό οι Via Negativa κατορθώνουν να παρουσιάσουν επί σκηνής με ένα ευφάνταστο τρόπο την κεντρική ιδέα του κειμένου το οποίο μοιράζουν στην αρχή της παράστασης στους θεατές: «…Γνωρίζουμε, κατανοούμε, εργαζόμαστε, δημιουργούμε. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, έχουμε ιδέες, έχουμε ορμή, έχουμε θέληση. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, αγαπητέ Πρόεδρε. […] Μας οδηγεί το ίδιο όνειρο περισσότερη Ευρώπη. […] Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα. Άλμα από το χθες στο αύριο. Άλμα από το παρελθόν στο παρόν«. Και αυτό το άλμα, αυτή την υπέρβαση την απεικονίζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είχα αρκετό καιρό να παρακολουθήσω μια τόσο κεφάτη ομάδα χορού που να σε παρασέρνει σε μια «διονυσιακή» έξαρση και η οποία παράλληλα δε χάνει το πολιτικό της νόημα. Φανερά εντυπωσιασμένος θα την πρότεινα σε όλους σας!!!

just-the-beginning1 just-the-beginning2 just-the-beginning3 just-the-beginning4 just-the-beginning5 just-the-beginning7 just-the-beginning8 just-the-beginning9 just-the-beginning10 just-the-beginning11 just-the-beginning12 just-the-beginning14 just-the-beginning15 just-the-beginning16 just-the-beginning19

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: