Στάθης Λιβαθινός – Ομήρου, Ιλιάδα | Θέατρο ΧΩΡΑ (8/3/2014)

1

10/03/2014 από cmorfakis

livathinos_685x300

Πώς αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον πόλεμο και πώς τη θέση του στην εμφύλια σύγκρουση; Τι είναι σήμερα ηρωισμός και ποιος θεωρείται ήρωας; Πώς υπερασπιζόμαστε την εξουσία και πώς αντέχουμε την απώλεια; Με ποιον τρόπο διαχειριζόμαστε το θυμό, την αγάπη, το νόστο; Η ομηρική Ιλιάδα παρουσιάζεται πρώτη φορά ολόκληρη στο σύγχρονο θέατρο, στη βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη. Δεκαπέντε ηθοποιοί – σύγχρονοι ραψωδοί, υπό την καθοδήγηση του Στάθη Λιβαθινού, αφηγούνται το συνταρακτικό αυτό αρχαίο έπος, μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

Μετά την ονειρική «Οδύσσεια» του Robert Wilson ο Στάθης Λιβαθινός παρουσίασε πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών τη δική του θεατρική εκδοχή από την «Ιλιάδα». Δυο παραστάσεις μη συγκρίσιμες και τόσο διαφορετικές αλλά ποιοτικά και αισθητικά άρτιες και οι δυο για διαφορετικούς λόγους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο εγχείρημα να μεταφερθεί το ομηρικό έπος επί σκηνής αναπαριστώντας όλα εκείνα τα περιστατικά των ραψωδιών και τα πάθη Αχαιών και Τρώων (τον πρώτο μυθικό εμφύλιο μεταξύ των Ελλήνων). Ωστόσο, ο Στάθης Λιβαθινός τα κατάφερε παρουσιάζοντας μια παράσταση επική που καθηλώνει τους θεατές παρά τη μεγάλη της διάρκεια. Η Ιλιάδα του Λιβαθινού είναι μια παραγωγή υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που καταφέρνει να μεταφέρει στη σκηνή το ποιητικό λόγο του Ομήρου, μεταδίδοντας όχι μόνο τα διδάγματα αλλά και τον κόσμο μιας μυθικής εποχής. Σε αυτό συμβάλει ασφαλώς και η βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, την οποία η ομάδα του Λιβαθινού αντιμετωπίζει με σεβασμό και ερμηνεύει με τονισμένα νεύματα κι έντονους ρυθμικούς κυματισμούς.

Το σκηνικό της παράστασης αποτελούμενο από ορισμένες συστάδες από λάστιχα αυτοκινήτων, σιδερένιες πλατφόρμες, τσιγκέλια πάνω στα οποία κρέμονταν –σαν σφαχτάρια– αμπέχονα, μια ξεθωριασμένη κόκκινη μπελ επόκ πολυθρόνα και μια λίμνη με νερό στο βάθος δημιουργούν μια δυνατή εικόνα που παραπέμπει σε σκηνές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κάνοντας έτσι διαχρονικό το αντιπολεμικό μήνυμα του έργου. Η όλη σκηνοθετική σύλληψη και απόδοση του ομηρικού έπους από το Λιβαθινό, σε συνδυασμό με τις εκφραστικές ερμηνείες της ομάδας των ηθοποιών που τον πλαισιώνουν, καθιστούν την Ιλιάδα του ένα έργο διεθνών προδιαγραφών, μια παράσταση που μπορεί να ιδωθεί ως έκφραση μιας νέας ελληνικότητας. Σίγουρα αποτελεί μια λαμπρή εξαίρεση μέσα στο σωρό των ξεπερασμένων και αποτυχημένων παραγωγών που μαστίζουν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Η ερμηνευτική δεινότητα, η εκφραστικότητα και η άψογη κινησιολογία των ηθοποιών της παράστασης είναι ένα από τα στοιχεία που την καθιστούν πετυχημένη κατά γενική ομολογία. Σε όλη τη διάρκεια του έργου η δράση είναι έντονη και αναδεικνύεται με πολύ καθαρό τρόπο από την σκηνοθεσία το συγκρουσιακό στοιχείο του έπους. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι την Κινησιολογική προετοιμασία & την άσκηση των ηθοποιών στις πολεμικές τέχνες έκανε ένας Μάχιμος Μοναχός Σαολίν, ο Σι Μιαο Τζιε. Από την ταλαντούχα ομάδα των ηθοποιών ξεχωρίσαμε τους Δημήτρη Ήμελλο, Γιώργο Χριστοδούλου, Γιώργο Τσιαντούλα, Γιάννη Παναγόπουλο και Μαρία Σαββίδου για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Συμπερασματικά, η Ιλιάδα του Λιβαθινού είναι μια δυναμική παράσταση που παρασύρει τον θεατή σε ένα μυθικό σύμπαν, έχει εκφραστικές ερμηνείες, εύστοχες σκηνοθετικές επιλογές που υπηρετούν με επάρκεια ένα μνημειώδες έργο και παρά την πολύωρη διάρκειά της καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή χωρίς να τον κάνει να βαρεθεί ούτε λεπτό. Τέλος, η μουσική επένδυση και οι φωτισμοί δένουν και τονίζουν τα σημαντικά νοήματα του κειμένου, παράγοντας μια παράσταση που το συναίσθημα ξεχειλίζει.

iliada-1_600x315 iliada-2_600x315 iliada-3_600x315 iliada-4_600x315 iliada-5_600x315

Advertisements

One thought on “Στάθης Λιβαθινός – Ομήρου, Ιλιάδα | Θέατρο ΧΩΡΑ (8/3/2014)

  1. Ο/Η Anna λέει:

    Παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί ο καθένας μας να εγείρει παρακολουθούντας (με αμείωτο ομολογουμένως ενδιαφέρον) την σχεδόν τετράωρη παράσταση… σε ένα πράγμα όλοι καταλήγουμε… ότι πρόκειται για την πιο άρτια και καλοκουρδισμένη παράσταση των τελευταίων χρόνων. Μια παράσταση – εμπειρία που αξίζει οποσδήποτε κάποιος να δει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: