Αστερισμοί του Nick Payne | Θέατρο του Νέου Κόσμου (16/1/2014)

Σχολιάστε

18/01/2014 από cmorfakis

1529937_645283275518617_1238130861_o

Η Μάριαν και ο Ρόλαντ. Εκείνη θεωρητική φυσικός κι εκείνος μελισσοκόμος, συναντιούνται σ’ ένα φιλικό σπίτι κι έτσι αρχίζει η ερωτική τους ιστορία. Ή τουλάχιστον μια από τις πολλές πιθανότητες αυτής της ιστορίας. Γιατί σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, που μελετάει η Μάριαν, στο κβαντικό πολυσύμπαν, κάθε επιλογή που έχεις κάνει, κάθε απόφαση που έχεις πάρει ή δεν έχεις πάρει στη ζωή σου, όλα αυτά συνυπάρχουν σ’ ένα αφάνταστα πολύπλοκο σύστημα από παράλληλα σύμπαντα. Στο φως αυτής ακριβώς της θεωρίας παρακολουθούμε τη σχέση των δύο χαρακτήρων, καθώς συναντιούνται / φτιάχνουν μια σχέση / δεν καταφέρνουν να φτιάξουν μια σχέση / κάνουν έρωτα / δεν κάνουν έρωτα / μένουν μαζί / απατούν ο ένας τον άλλο / ζουν μια μονογαμική σχέση / χωρίζουν / ξαναβρίσκονται κοκ. Διαφορετικές εκδοχές όπως τις υπαγορεύουν διαφορετικοί παράγοντες. Οι άνθρωποι στο μεγαλείο και στην ολοκληρωτική αδυναμία τους. Ένα έργο που θέτει ερωτήματα για το ρόλο της τύχης και της ελεύθερης βούλησης στη ζωή των ανθρώπων, για τη γιορτή και το πένθος της ύπαρξης.

Οι Αστερισμοί του Nick Payne μπορεί να ενταχθεί σε μια σειρά θεατρικών έργων που διαπραγματεύονται επιστημονικά θέματα εγγράφοντας αυτά στη δημόσια σφαίρα. Από την πλευρά των σπουδών Επικοινωνίας της Επιστήμης (Science Communication) είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα για τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει ένα θέμα της σύγχρονης φυσικής σωματιδίων και τις επιδράσεις του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από θεατρικής σκοπιάς το κείμενο του Nick Payne, παρότι βραβευμένο, είναι εξαιρετικά βαρετό και κλισέ. Το γεγονός ότι ένα έργο είναι βραβευμένο έργο δεν το καθιστά αυτόματα καλό θεατρικό. Δυστυχώς, πολλοί έχουν μάθει να «εξυμνούν» άκριτα οτιδήποτε έχει βραβευθεί στο εξωτερικό από φόβο μη τους χαρακτηρίσουν «ακαλλιέργητους» ή το χειρότερο από ξενομανία, ακόμα και αν το έργο ή η παράσταση είναι κυριολεκτικά μια μετριότητα. Στερούν με τον τρόπο αυτό στον συγγραφέα το δικαίωμα στην αποτυχία.

Η «σκηνοθεσία» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου είναι αδιάφορη, ξεπερασμένη και αφόρητα βαρετή. Ουσιαστικά, οι δυο ηθοποιοί περιφέρονταν βαριεστημένα μέσα στον κενό σκηνικό χώρο απαγγέλοντας ο καθένας το δικό του «μονόλογο» χωρίς καμία σύνδεση ο ένας με τον άλλον. Είναι απλά μια σκηνοθεσία που έγινε για να γίνει. Όσον αφορά την επιλογή των ηθοποιών σίγουρα ήταν το λιγότερο ατυχέστατη. Ο ταλαντούχος Μάκης Παπαδημητρίου παρότι το προσπάθησε ήταν ακατάλληλος για τον ρόλο του Ρόλαντ ο οποίος δεν του ταίριαζε καθόλου. Η Στεφανία Γουλιώτη, πιο αδιάφορη από ποτέ, περιχαρακωμένη σε μια μανιέρα, επαναλάμβανε ένα κλισέ τρόπο παιξίματος. Η «ερμηνεία» της ήταν πραγματικά σαν να βλέπαμε σε επανάληψη τον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν ή παλιότερες παραστάσεις της. Προφανώς, η ίδια μπορεί να θεωρεί την παρούσα ερμηνεία της πολύ «ροκ» αλλά το σίγουρο είναι ότι η ίδια είναι πολύ τζαζ!!! Αυτά παθαίνει κανείς όταν τον παραφουσκώνουν για το ταλέντο του.

Το πιο ενδιαφέρον μέρος της παράστασης είναι η συζήτηση των καθηγητών αστροφυσικής Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου σχετικά με τα παράλληλα σύμπαντα. (Δείτε το α΄ μέρος της συζήτησης εδώ και το β΄ μέρος της συζήτησης εδώ). Επίσης, οι φωτισμοί του Σάκη Μπριμπίλη ήταν μια παράσταση από μόνοι τους που τους παρακολουθούσες ευχάριστα χωρίς τους ηθοποιούς!!!

Συζήτηση μετά την παράσταση της 11.12.2013 (που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: