Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker – Partita II | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (14/12/2013)

Σχολιάστε

16/12/2013 από cmorfakis

Partita_2_portrait©_Herman_Sorgeloos7

«Στην Partita του Μπαχ όλα είναι χορός. Τα ονόματα των μερών προέρχονται άλλωστε από λαϊκούς χορούς της εποχής. […] Βρίσκω στη μουσική του Μπαχ στοιχεία που με γοήτευαν και στη μουσική του Στηβ Ράιχ: μου αρέσει η επαναληπτική, μαθηματική και ευαίσθητη δομή της που σταδιακά εσωτερικεύεται». 

Anne Teresa De Keersmaeker – Partita II 

«Η φόρμα της Partita στριφογυρίζει στα κεφάλια μας σα να είμαστε κλεισμένοι μέσα σε ένα μουσικό λαβύρινθο. Σαν τα σώματά μας να μοιράζονται ένα μόνο κεφάλι, που δεν ανήκει σε κανέναν από εμάς, κι έχει το σχήμα ενός μουσικού λαβυρίνθου. […] Συνεργάζομαι σε αυτό το έργο, αλλά δεν είμαι παρά ένας μαθητευόμενος που ακολουθεί την Αν Τερέζα, η οποία με τη σειρά της ακολουθεί τη μουσική του Μπαχ. Κάτι θα πρέπει να ακολουθούσε κι εκείνος, και να τον έθετε σε κίνηση. Και όλοι μας αρχίσαμε να κινούμαστε μόλις το ακούσαμε».

BorisCharmatz – Partita II 

Τη χορογραφική δουλειά και τα έργα της Anne Teresa De Keersmaeker είτε θα τα αγαπήσει κανείς είτε θα τον αφήσουν παγερά αδιάφορο. Θα έλεγα ότι ανήκω κάπου στη μέση με μεγαλύτερη κλίση στο να μη με συγκινούν. Έχοντας διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο και επαναλαμβανόμενο εκφραστικό λεξιλόγιο τα έργα της παρουσιάζουν μια μανιέρα που δεν αλλάζει πολύ από το ένα στο άλλο. Στην ουσία είναι καθαρά θέμα γούστου αν σου αρέσουν ή όχι οι παραγωγές των Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα παραγωγή των Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker – Partita II έχει τα κλασσικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στη βάση όλων σχεδόν των έργων της ομάδας και αποτελούν σημεία κατατεθέν της χρονογραφίας και κινησιολογίας της Anne Teresa De Keersmaek.

Το Partita II προέκυψε ύστερα από μια τυχαία συνάντηση αυτοσχεδιασμού στην Αβινιόν, το 2010, και κατέληξε σε μια εξαιρετική καλλιτεχνική συνεύρεση: η πρωτοπόρος της βελγικής σκηνής Anne Teresa De Keersmaek συναντά τον BorisCharmatz, αστέρα της νεότερης γενιάς, που από την έδρα του στη Ρεν επεξεργάζεται τη σχέση κίνησης, λογοτεχνίας και χορογραφίας. Χορευτές και χορογράφοι και οι δύο, μοιράζονται την ασίγαστη επιθυμία τους να χορεύουν, την αγάπη τους για τη δομημένη χορογραφία και την ανάγκη της ελευθερίας που διέπει τον αυτοσχεδιασμό. Μαζί διερευνούν τη ζωντανή αρχιτεκτονική της Partita Νο. 2 του Μπαχ, που ερμηνεύει επί σκηνής η εκπληκτική βιολονίστρια Amandine Beyer, και μας προσκαλούν να μοιραστούμε την αναζήτηση του χορού που ενυπάρχει στην ιδιοφυή μουσική του Μπαχ και το πάθος τους για την κίνηση. Η παράσταση χωρίζεται σε τρία μέρη με ίση διάρκεια. Τα συστατικά της παράστασης, η μουσική και ο χορός, συναντιούνται μόνο στο τρίτο μέρος: στο πρώτο, η μουσική που ξεχύνεται από το βιολί πλημμυρίζει το απόλυτο σκοτάδι. Καθώς συνεχίζει να αντηχεί στη σκέψη των θεατών, οι δύο χορογράφοι και χορευτές την ερμηνεύουν σιωπηλά, προτού συναντηθούν επί σκηνής με τη βιολονίστρια στο τρίτο μέρος. Η ίδια χορογραφία ερμηνεύεται στο δεύτερο μέρος στη σιωπή και στο τρίτο μέρος με τη μουσική.

Ποια εντύπωση απομένει από το έργο Partita II; Σαφώς το εκπληκτικό πρώτο μέρος στο απόλυτο σκοτάδι με τη μουσική να σε ταξιδεύει σε ένα αρχέγονο κενό και το αρκετά ενδιαφέρον τρίτο μέρος όπου η μουσική και ο χορός συνενώνονται και πάλι. Στο πρώτο μέρος μπορούμε απλά να «δούμε» τον χορό στη μουσική, ακόμα και όταν δεν υπάρχει καθόλου χορός. Η χορογραφία της Anne Teresa De Keersmaek δεν έχει κάτι το πρωτότυπο αλλά ανακυκλώνει ή επαναεφευρίσκει μια κινησιολογία που είναι λίγο πολύ γνωστή στα έργα της. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να υποθέσει πως όλες οι κινήσεις παραπέμπουν σε μια χορογραφική εκτέλεση της παρτιτούρας του Μπαχ. Η άψογη εκτέλεση της χορογραφίας από τους δυο δημιουργούς είναι ίσως ένα από τα λίγα δυνατά ατού της παράστασης.

Πρόγραμμα για τις παραστάσεις «Partita 2» και «Vortex Temporum» των Rosas

images (3)

images images (1) images (2)

C7DFCA363F37EC1AD59C90D43B2BD718

Rosas_Partita2_site_med partita2_dekeersmaeker_charmatz_6 fa13_videobild_keersmaeker_media_gallery_res maxresdefault maxresdefault (1) 214643429-b9ef1576-9f2a-4c47-9961-e46d20ba2448

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: