Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη | Εθνικό Θέατρο (21/11/2013)

Σχολιάστε

22/11/2013 από cmorfakis

b_3284_gol1

Η Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου όπως παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο (ΕΘ) την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013, και σε επανάληψη στην αρχή της σεζόν 2013-2014, είναι μια εμβληματική, επική, ιστορική και μνημειώδης παράσταση!!! Ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης, υψηλών προδιαγραφών, μια παράσταση σταθμός στα χρονικά του ελληνικού θεάτρου, η οποία θα άξιζε μια διεθνή παρουσίασή της. Δυστυχώς, εξαιτίας της ανικανότητας της νυν ηγεσίας του Εθνικού Θεάτρου (ΕΘ) δεν καθίσταται δυνατή η προώθηση ενός τόσο υψηλής ποιότητας πολιτισμικού προϊόντος σε μια ευρωπαϊκή και γιατί όχι διεθνή περιοδεία.

Υπόθεση του έργου πασίγνωστη. Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά. Η παραβίαση του όρκου, ισοδυναμεί με θάνατο και κινεί τις δυνάμεις του πεπρωμένου με αδυσώπητο τρόπο…

Συνδεδεμένη με την ιστορική παράδοση των μπουλουκιών, η Γκόλφω είναι σχεδόν ταυτισμένη με αυτό το κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ζωής. Ωστόσο, το κείμενο του Περεσιάδη, παρά την ιδιότυπη γλώσσα του και τον τοπογραφικό του χαρακτήρα, σφύζει από συναίσθημα και δεν υπολείπεται στην τεχνική σε σύγκριση με πολλά ρομαντικά δράματα μεγάλης πνοής. Ερωτικές συγκρούσεις, ηθικά διλήμματα, επιλογές ζωής αποτελούν το θεματικό υλικό αυτής της αδιαμφισβήτητα σημαντικής πολιτιστικής παρακαταθήκης της ελληνικής δραματουργίας. Ο Νίκος Καραθάνος και οι συνεργάτες του πλησιάζουν την Γκόλφω με την απαραίτητη καλλιτεχνική ευαισθησία και καλούνται να αποδείξουν ότι το έργο κρύβει έναν αυθεντικό θεατρικό θησαυρό.

Η σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου σε καθηλώνει με τη δωρικότητα των εκφραστικών της μέσων, μια σκηνοθεσία που καταφέρνει να συνδυάσει το παραδοσιακό με το μοντέρνο προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς μια νέα ερμηνείας της νέας ελληνικότητας. Μια σκηνοθεσία δυναμική, με τους συμβολισμούς της, που καταφέρνει να συλλάβει και να αποδώσει όλη την ένταση και το δράμα του έργου του Περσιάδη με ένα τρόπο ανεπανάληπτο. Αλλά και η επιλογή των συντελεστών της παράστασης συντελεί στην απόλυτη επιτυχία του εν λόγω σκηνοθετικού εγχειρήματος: από τα αφηρημένα αλλά τόσο εύγλωττα σκηνικά και την μουσική επένδυση ως τις υψηλού επιπέδου και γεμάτες πάθος, ένταση και εκφραστικότητα ερμηνείες των ηθοποιών. Η αποθέωση σκηνοθέτη και συντελεστών στο τέλος της παράστασης, ένας πραγματικός σεισμός από χειροκροτήματα και επιφωνήματα θαυμασμού, αποτελούν απόλυτη επιβεβαίωση της αποδοχής της εν λόγω σκηνικής παρουσίασης της Γκόλφω και αναγνώριση ότι η συγκεκριμένη παραγωγή αποτελεί ένα μνημειώδες έργο.

b_3290_golb b_3289_gola b_3288_gol5PHOTO_GOLFO4gkolfo-spuridonos-peresiadi PM0038J0001v01b_3286_gol3b_3291_golc

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: