Editorial #15 | Gob Squad & CAMPO – Before your very eyes, James Thiérrée – Tabac Rouge, Athens Photo Festival – APHF13

Σχολιάστε

01/11/2013 από cmorfakis

Μέσα από ένα φθινοπωρινό καλοκαίρι φτάσαμε στον Νοέμβριο. Η φετινή καλλιτεχνική περίοδος ξεκίνησε με πολλές ματαιώσεις, καθυστερήσεις αλλά και πιο αδύναμη καλλιτεχνικά και ποιοτικά από την αρχή της κρίσης. Οι δυσκολίες πολλές σε μια περίοδο που όλα είναι ρευστά. Σε αυτό το κλίμα πραγματικός φάρος αποτελεί η 4η Biennale της Αθήνας (#AB4AGORA) που με τις δράσεις της έχει κινητοποιήσει το αθηναϊκό κοινό, προσφέροντας μια εναλλακτική και συμμετοχική τέχνη για όλους χωρίς αποκλεισμούς και ελιτισμό. Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Νοέμβριο και οι οποίες είναι μικρές οάσεις σε ένα δυστοπικό καλλιτεχνικό τοπίο.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (ΣΓΤ) 

gobsquad2

Gob Squad & CAMPO – Before your very eyes (8-10 Νοεμβρίου 2013)

Παιδιά και έφηβοι ζουν σε fast-forward το μέλλον τους και το φιλοσοφούν, σε μια συναρπαστική παράσταση που απευθύνεται πρωτίστως σε ενηλίκους. Πώς θα ήταν το Big Brother αν το σκηνοθετούσε ο Andy Warhol; Κάπως σαν το Before Your Very Eyes: μια ομάδα παιδιών, ηλικίας 11-17 ετών, σε ένα γυάλινο δωμάτιο ζει σε fastforward το μέλλον της. Μια φωνή από τα μεγάφωνα δίνει οδηγίες ενηλικίωσης στους ανήλικους πρωταγωνιστές, ενώ τα βίντεο που προβάλλονται με παλαιότερες συνεντεύξεις τους προκαλούν ένα «διάλογο» με τους εαυτούς τους ως παιδιά. «Οδεύουμε προς το θάνατο, ωστόσο τώρα ζούμε στο έπακρο» λέει κάποιος από τους νεαρούς περφόρμερ που «μεγαλώνουν» μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, αλλά και στα μάτια των ίδιων των παιδιών- πρωταγωνιστών, που τα βλέπουμε να φορούν μουστάκια και περούκες, να ανάβουν τσιγάρα και να πεθαίνουν ηρωικά.

Επτά παιδιά παίζουν τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο, χλευάζουν τη φθορά της νεότητας, φιλοσοφούν για το παρόν και το μέλλον, την αθωότητα και την ωριμότητα, τη μνήμη και τη λήθη, βιώνοντας μέσα στη σύμβαση του θεάτρου μια ολόκληρη ζωή. Η παράσταση της αβανγκάρντ ομάδας Gob Squad, μετά από ανάθεση του κέντρου τεχνών CAMPO της Γάνδης, αναστατώνει και συγκινεί όπου κι αν παίζεται, ακριβώς γιατί υπενθυμίζει πως είμαστε όλοι φτιαγμένοι από ευαίσθητα υλικά: κύτταρα και όνειρα.

Tabac Rouge -®RICHARD HAUGHTON copie

James Thiérrée – Tabac Rouge (22-24 Νοεμβρίου 2013)

Ο James Thiérrée, μέσα από μια παράξενη αναπαράσταση της ανθρώπινης κατάστασης, μοιράζεται με το κοινό το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του σύμπαν, προτείνοντας τις υπέροχες εικόνες που δημιουργεί στη σκηνή ως αντίδοτο στους δύσκολους καιρούς. Σε ένα θεαματικό σκηνικό, όπου μια μηχανή από καθρέφτες κινείται διαρκώς και πολλαπλασιάζει το χώρο, εκτυλίσσεται η ιστορία ενός απογοητευμένου και κακομαθημένου βασιλιά, ο οποίος έχει βαρεθεί το σύστημα που εξουσιάζει, όμως οι υπήκοοί του δεν τον αφήνουν να παραιτηθεί. Ο «σαιξπηρικός» αυτός χαρακτήρας περιστοιχίζεται από χορευτές και ακροβάτες παγιδευμένους σε ένα χορό τελετουργικό, με τον οποίο προσπαθούν να ξορκίσουν την απόγνωση της μικρής κοινωνίας τους που προσπαθεί να οραματιστεί ένα μέλλον. Εφευρέτης ενός δικού του είδους θεάτρου, που συνδυάζει τσίρκο, μπουρλέσκ, χορό, μουσική και θεαματικά σκηνικά, ο Τιερρέ δημιουργεί παραστάσεις τις οποίες οι φανατικοί θαυμαστές του αναμένουν κάθε φορά με ανυπομονησία ως «γεγονότα». Ο Τιερρέ, χαρισματικός όπως πάντα στη σκηνή, υπογραφεί τη σκηνοθεσία μιας παράστασης σπάνιας εικαστικής δύναμης που θα αφήσει άφωνους τους φανατικούς, μικρούς και μεγάλους, θαυμαστές του.

567202_4_11

Christian Boltanski – Βλέμματα / Εyes (8 Οκτωβρίου 2013 — 12 Ιανουαρίου 2014)

Ο Christian Boltanski προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής ζωής του το δικαίωμα στην ελευθερία, το οποίο αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Αυτή η ελευθερία είναι που διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης.

Με όπλα του τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων που δεν γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων, τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, γίνεται ο απόλυτα ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, αρχειοθέτης και τεκμηριωτής του ανθρώπινου ίχνους.

Στη συγκινησιακά φορτισμένη εγκατάσταση Βλέμματα, ο Boltanski απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια των Αθηναίων αντλώντας το υλικό του από πραγματικές φωτογραφίες ταυτότητας, ενώ παράλληλα καλεί τον επισκέπτη να συμμετάσχει ενεργά, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο το χτύπο της καρδιάς του σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά του στο διηνεκές. Εξατομικεύοντας την ανωνυμία, ανοίγει ένα διάλογο ανάμεσα στο πρόσωπο και στο απρόσωπο και μας οδηγεί να περάσουμε από το στάδιο του «κοιτάζω» στην ανώτερη βαθμίδα του «βλέπω», δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας.

APhF13_Logo_square-400x400

Athens Photo Festival – APHF13 / Fluid Identities

Εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά προγράμματα, τοποθετούν την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. Ο βασικός κορμός του κεντρικού εκθεσιακού προγράμματος επικεντρώνεται στη φετινή θεματική με τίτλο “Fluid Identities” (Ρευστές Ταυτότητες). Το Κεντρικό Πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2013 ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), και παράλληλα στη Δημοτική Πινακοθήκη (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).  Το παράλληλο πρόγραμμα Satellite παρουσιάζει projects καλλιτεχνών από την ελληνική και τη διεθνή φωτογραφική σκηνή, χωρίς απαραίτητα το έργο τους να εντάσσεται στο θεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Το παράλληλο πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)

2569EABDD254152C5C8470B4077EE25D

Gioachino Rossin, Η Σταχτοπούτα (1, 2, 3, 10, 13 Νοεμβρίου 2013)

Μια από τις απολαυστικότερες κωμικές όπερες του Rossinη Σταχτοπούτα βασίζεται φυσικά στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περρώ, έχει όμως και κρίσιμες διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με την εποχή που γράφηκε το έργο. Ήταν τότε αδιανόητο η πρωταγωνίστρια να δείξει επί σκηνής τις γάμπες της, κι έτσι, λόγου χάριν, δεν υπάρχει γοβάκι στο έργο: ο πρίγκιπας βρίσκει την αγαπημένη του χάρη σε ένα βραχιόλι.

Η νέα παραγωγή, με την οποία ξεκινά φέτος η ΕΛΣ θα έχει επίσης… προσαρμογές, καθώς η δράση μεταφέρεται στον 20ό αιώνα, σε τόπο και χρόνο που διαθέτουν στοιχεία ανάλογα προς αυτά της υπόθεσης, είναι όμως πιο κοντά στις αναφορές του σύγχρονου θεατή.

Η νέα σκηνοθέτις της όπερας Ροδούλα Γαϊτάνου κάνει το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, έχοντας στο βιογραφικό της σημαντικές συνεργασίες με την Royal Opera του Λονδίνου και άλλα σημαντικά βρετανικά λυρικά θέατρα.

Wiener Staatsoper  – La Monnaie/De Munt – MET HD LIVE

zauberfloete_uebersicht.jpg.240x400_q85_crop_upscale

H φημισμένη Wiener Staatsoper καθιερώνει από φέτος την προβολή σε live stream, με χρέωση 14 €, μιας σειράς παραγωγών της. Το σχετικό ετήσιο πρόγραμμα των προβολών για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 μπορείτε να βρείτε εδώ. Για τον Νοέμβριο η επιλογή της Wiener Staatsoper είναι η όπερα του The Magic Flute του Wolfgang Amadeus Mozart η οποία θα προβληθεί στις 27/11.

Clemenza_02

Παράλληλα, τον Νοέμβριο έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από την όπερα La Monnaie/De Munt την πρώτη όπερα που θα προβληθεί για φέτος free online streaming και η οποία είναι το έργο του Wolfgang Amadeus Mozart, La Clemenza di Tito (διαθέσιμη από 1-21/11/2013). Μπορείτε να βρείτε το ετήσιο πρόγραμμα προβολών εδώ.

toscapage

Τέλος, από τις μεταδόσεις της MET HD LIVE, το Νοέμβριο θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) η όπερα του Giacomo Puccini: Tosca στις 10/5.

Εθνικού Θεάτρου (ΕΘ)

Περιποιητής φυτών του Παύλου Μάτεσι (έως 01/12/2013)

Με όπλο το χιούμορ, τον σαρκασμό, την πληθωρική γλώσσα και τη βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, ο Παύλος Μάτεσις, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συγγραφείς όχι μόνον του θεάτρου αλλά και της πεζογραφίας μας, συνθέτει ένα από τα καλύτερα νεοελληνικά έργα του 20ού αιώνα. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκονται δύο ηθοποιοί, «νέα ταλέντα» εδώ και χρόνια, που δεν έχουν αναδείξει ποτέ το ταλέντο τους, γιατί διστάζουν να αντιμετωπίσουν το κοινό τους. Έχοντας αποδράσει από το κοινωνικό περιβάλλον, ζουν φοβισμένοι, σαν φτωχοδιάβολοι, απομονωμένοι και αποξενωμένοι, βασίζοντας την ύπαρξή τους στη σχέση τους με τον μοναδικό άνθρωπο που συναντούν, έναν περιποιητή φυτών, που θα αποδειχτεί καταλύτης για τη ζωή τους.

Ο Μάτεσις θέτει με το έργο του διαχρονικά ανθρώπινα ερωτήματα: ελευθερία, αγάπη, συντροφικότητα, μοναξιά, αλληλοβοήθεια, αναζήτηση ενός νοήματος ζωής. Με κοφτερή γλώσσα, εκρηκτική φαντασία και ευφυείς θεατρικές καταστάσεις, ο Μάτεσις παραδίδει μια εξαιρετική αλληγορία για την ανθρώπινη κατάσταση και μια φάρσα για τη ζωή και το θάνατο. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ένας από τους πιο ανερχόμενους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ο βραβευμένος για την ταινία του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού»,  Έκτορας Λυγίζος.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) 

chinadisabledpage

China Disabled People’s Performing Art Troupe: My Dream (27-28 Νοεμβρίου 2013)

Μια παράσταση υψηλού επιπέδου από τον Κινεζικό Καλλιτεχνικό Θίασο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (China Disabled People’s Performing Art Troupe – CDPPAT). Ο Θίασος αποτελείται από 110 καλλιτέχνες και 37 διοικητικούς υπαλλήλους. Ο μέσος όρος ηλικίας των καλλιτεχνών είναι τα 20 και του διοικητικού προσωπικού, τα 29. Ο Πρόεδρος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ο Υπεύθυνος Χορού και ο Υπεύθυνος Μουσικής, είναι όλοι άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλοι ενεργούν με βάση τον αυτοσεβασμό, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αυτοαποδοχή, καθώς επίσης τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοβοήθεια και την αναγνώριση της αξίας του άλλου. Σχεδιάζουν και δημιουργούν καλλιτεχνικά προγράμματα, εκπαιδεύουν τους ερμηνευτές και επίσης δημιουργούν οι ίδιοι το επικοινωνιακό και διαφημιστικό υλικό. Ο Θίασος διαθέτει δύο ομάδες καλλιτεχνών έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δίνουν παραστάσεις ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές πόλεις ή χώρους. Υπάρχει επίσης μια ομάδα αποκλειστικά αφοσιωμένη στην εκπαίδευση νέων ταλέντων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: