Christian Boltanski – Βλέμματα / Εyes | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (13/10/2013)

Σχολιάστε

20/10/2013 από cmorfakis

567202_4_11

«Το μεγαλείο του να είσαι καλλιτέχνης συνίσταται στο να μεταθέτεις το προσωπικό στο συλλογικό. Αυτό μας σώζει. Και τελικά, όσο περισσότερο παράγει κάποιος καλλιτεχνικά, τόσο λιγότερο υπάρχει ατομικό επίπεδο, γίνεται το έργο του«. 

Christian Boltanski 

Christian Boltanski – Βλέμματα / Εyes, είναι μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και μια ευκαιρία για γνωριμία με το έργο ενός από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους εικαστικούς. Αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (ΣΓΤ) αλλά και στην άψογη επιμέλεια της Μαριλένας Καρρά. Ο κατάλογος της έκθεσης και το ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό μια πρώτη επισκόπηση και κριτική του έργου του Boltanski. Συγκεκριμένα, η συνέντευξή του στη Μαριλένα Καρρά είναι εξαιρετικά απολαυστική, δίνοντας το στίγμα ενός οικουμενικού και ανθρώπινου καλλιτέχνη. Επίσης, αξίζει να παρακολουθήσετε ολόκληρο το προβαλλόμενο film για τη ζωή και το έργο του Christian Boltanski.

«Ο Christian Boltanski», όπως διαβάζουμε στο σημείωμα της Στέγης, «προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής ζωής του το δικαίωμα στην ελευθερία, το οποίο αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Αυτή η ελευθερία είναι που διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης. Στη συγκινησιακά φορτισμένη εγκατάσταση Βλέμματα, ο Boltanski απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια των Αθηναίων αντλώντας το υλικό του από πραγματικές φωτογραφίες ταυτότητας, ενώ παράλληλα καλεί τον επισκέπτη να συμμετάσχει ενεργά, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο το χτύπο της καρδιάς του σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά του στο διηνεκές. Εξατομικεύοντας την ανωνυμία, ανοίγει ένα διάλογο ανάμεσα στο πρόσωπο και στο απρόσωπο και μας οδηγεί να περάσουμε από το στάδιο του ‘κοιτάζω’ στην ανώτερη βαθμίδα του ‘βλέπω’, δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας».

Η εγκατάσταση του Christian Boltanski – Βλέμματα / Εyes επιβεβαιώνει απόλυτα τον αυτοπροσδιορισμό του ως εξπρεσιονιστή μινιμαλιστή εικαστικού. Ως άλλο θεατρικό σκηνικό η εγκατάσταση Βλέμματα / Εyes δημιουργεί την αίσθηση ότι βυθίζεσαι σε ένα άλλο κόσμο, μια αρχέγονη μήτρα. Το ημίφως και οι χτύποι της καρδιάς επιτείνει αυτό το αίσθημα όπως και τα βλέμματα των ανώνυμων Αθηναίων. Βλέμματα από ένα απροσδιόριστο παρελθόν, παρόν και μέλλον που δε μπορείς να ξεχωρίσεις αλλά που σε συμπιέζουν και σε τεντώνουν στο χώρο και τον χρόνο. Όλα αυτά σε υποβάλλουν σε ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό αναστοχασμό της θνητότητά του ανθρώπου αλλά επαναπροσδιορισμό της υπόστασης του ατόμου στο ιστορικό συνεχές. Η παρουσία ή απουσία, η μνήμη και η λήθη είναι βασικές πτυχές που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Η περιδιάβαση ανάμεσα στις κουρτίνες με τα βλέμματα, ο ήχος της καρδιάς, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός αλλά και η κίνηση που προκαλούν οι ανεμιστήρες δημιουργούν έναν άλλο τόπο, αρκετά θεατρικό, όπου ως άλλος Οδυσσέας ο θεατής με την έξοδό του από την έκθεση αναδύεται αποκαθαρμένος.

Εξαιρετικά εντυπωσιακό και το project The Heart Archives – Αρχεία της Καρδιάς στο οποίο ο Christian Boltanski από το 2000 συλλέγει τους κτύπους της καρδιάς χιλιάδων ανώνυμων ανθρώπων, οι οποίοι στεγάζονται σε μόνιμη εγκατάσταση στο νησί Teshima στο Αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας. Όπως σημειώνει ο ίδιος «συγκεντρώνω και διαφυλάττω καρδιακούς παλμούς διότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να κάνω κάτι υποδειγματικό,  δηλαδή κάτι σαν οδηγό, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα λίγοι άνθρωποι θα πάνε σε αυτό το νησί. Αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κάποιος ότι υπάρχει ένα νησί με τεχνικούς και πως εκεί βρίσκονται ήχοι καρδιάς. […] Είναι κάτι σαν ιστορία, σαν μύθος. Ταυτόχρονο, όμως ο μύθος αυτός εμπεριέχει μια πραγματικότητα, δηλαδή αν κάποιος πάει στ’ αλήθεια εκεί, θα ακούσει τις καρδιές«. Η συμμετοχή μας σε αυτό το project αποτελεί, ως ένα βαθμό, μια απάντηση στη λήθη και στον θάνατο, είναι μια μορφή αθανασίας και επιβεβαίωσης της ματαιοδοξίας που κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του. Προτρέπω λοιπόν μια επίσκεψη στον τέταρτο όροφο της Στέγης για μια καταγραφή των παλμών σας και τη συμμετοχή σε αυτό το ταξίδι στην αιωνιότητα.

2013-10-13 19.47.42 2013-10-13 19.47.50 2013-10-13 19.47.59 2013-10-13 19.48.05 2013-10-13 19.48.10 2013-10-13 19.48.27 2013-10-13 19.47.31 2013-10-13 22.53.56 2013-10-13 22.55.05

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: