Sasha Waltz & Guests – Sacre | La Monnaie / De Munt, Free Online Streaming (3/10/2013)

Σχολιάστε

04/10/2013 από cmorfakis

Το νέο έργο της ομάδας χορού Sasha Waltz & Guests – Sacre που παρουσιάστηκε στην όπερα La Monnaie / De Munt, και είναι πλέον διαθέσιμο online, με εντυπωσίασε με την απλότητα των εκφραστικών μέσων του αλλά και τη δυναμική του. Η Γερμανίδα χορογράφος και χορεύτρια Sasha Waltz έγινε γνωστή ως μια από τις σημαντικότερες πρωτοπόρους του χοροθεάτρου της Πίνα Μπάους. Το 1993 ίδρυσε μαζί με τον Jochen Sand την ομάδα χορού Sasha Waltz & Guests στο Βερολίνο και έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από έργα που έχουν κατακτήσει τόσο διεθνή βραβεία όσο και το κοινό. Η όπερα La Monnaie / De Munt μας δίνει αυτό τον μήνα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δύο έργα της ομάδας: το Jagden und Formen (Zustand 2008) και το Sacre.

JAGDEN UND FORMEN (Zustand 2008)

JagdenundFormen375x500

Along with this much-awaited premiere for La Monnaie this Berlin artist will present Jagden und Formen (Zustand 2008), a spirited choreography set to a frenzied score by Wolfgang Rihm in which the energy of the orchestra on stage fuses with that of the dancers. Sasha Waltz will once again exhibit her talent for dance and directing inspired by most innovative music.

Στο Jagden und Formen (Zustand 2008) η Sasha Waltz δεν ενδιαφέρεται να αφηγηθεί μια ιστορία αλλά περισσότερο να μετουσιώσει τα ερεθίσματα μιας μοντέρνας μουσικής από τους Ensemble Modern σε κίνηση, ένταση και κραυγή. Η χορογραφία περνά από τον αφηρημένο συμβολισμό της γλυπτικής σώματος του κάθε χορευτή στη δημιουργία ενός χορογραφικού γλυπτικού συμπλέγματος του συνόλου των χορευτών. Σε αυτό το σημείο οι χορευτές της Sasha Waltz κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της μουσικής αξιοθαύμαστα. Μια πιο λεπτομερής περιγραφή του έργου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Προσωπικά βρήκα το συγκεκριμένο έργο αδιάφορο και ως ένα βαθμό κουραστικό και φλύαρο. Δεν εντυπωσιάστηκα πέρα από μια δυο ενδιαφέρουσες εικόνες με τα σώματα των χορευτών να συμπλέκονται δημιουργώντας ζωντανά γλυπτά. Οφείλω βέβαια να επισημάνω την άψογη αρμονία μεταξύ της χορογραφίας και της μουσικής αλλά και την πολύ καλή εκτέλεσή της από τους χορευτές της ομάδας Sasha Waltz & Guests. Σίγουρα πάντως δεν είναι ένα από τα καλύτερα έργα που έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς οι Sasha Waltz & Guests.

jagden-und-formen500x375

SACRE

Sacre_Brussels_06

On 29th May, 1913, Le Sacre du printemps, composed by Igor Stravinsky for Diaghilev’s Ballets Russes and choreographed by Nijinsky, caused a scandal at its premiere in Paris. Since then this volcanic work has become ‘the 9th symphony of the 20th century’ and has inspired numerous choreographers. For the centenary of Le Sacre, Sasha Waltz will create for her dancers her version of the work.

Το νέο έργο της ομάδας Sasha Waltz & Guests με τίτλο Sacre είναι πραγματικά εντυπωσιακό!!! Κυριολεκτικά ένα χορογραφικό αριστούργημα. Για να γιορτάσει την 100η επέτειο του «Le Sacre du Printemps» του Igor Stravinsky, η Sasha Waltz ανέλαβε την πρόκληση, μαζί με 26 χορευτές της ομάδας της, να δημιουργεί τη δική της σύγχρονη εκδοχή του «Le Sacre du Printemps«. Έχοντας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίσει να ενδιαφέρεται για τους αρχαϊκούς μύθους και τις τελετές η Sasha Waltz μέσω της χορογραφίας της προσπαθεί να αναδείξει την ισχύ και το μεγαλείο της  φύσης. Σε ένα ιδιαίτερα τεχνολογικό κόσμο σήμερα, οι δυνάμεις της φύσης έχουν μειωθεί ενώ εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά με τη μορφή της καταστροφής. Οι τελετουργίες, από την άλλη πλευρά, εμφανίζουν την κυκλική δομή της φύσης και της σχέσης της ανθρωπότητας με την προέλευσή της. Αυτό ακριβώς το σημείο προσπαθεί να εκφράσει και η Sasha Waltz μέσα από τη νέα της δημιουργία. Μια πιο λεπτομερής περιγραφή του έργου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

Υπό τους μαγικούς ήχους του Igor Stravinsky η Sasha Waltz δημιουργεί μια χορογραφία δωρική, σε άμεση συνάρτηση με τη μουσική και με συνεκτική αφηγηματική δομή που σε καθηλώνει κυριολεκτικά. Είναι ένα έργο γεμάτο ένταση και δυναμική που σε ταξιδεύει. Το Sacre είναι μια παράσταση που θέλεις να δεις και να ξαναδείς χωρίς να χορταίνεις. Η ομάδα της Sasha Waltz & Guests πραγματοποιούν μια άψογη από κάθε πλευρά εκτέλεση της χορογραφίας και αυτό είναι ένα στοιχείο που συντελεί στην επιτυχία της παράστασης. Αν και το Sacre είναι ένα έργο σύγχρονο μπορεί να καταστεί σίγουρα κλασσικό και αξιομνημόνευτο.

Sacre_Brussels_05

Sacre_Brussels_04Sacre_Brussels_03

Sacre_Brussels_01

Sacre_Brussels_02

Start Streaming Sacre – Sasha Waltz & Guests

Because of technical difficulties, our streaming of Sacre will be delayed.

La Monnaie lets you discover all of its opera productions for free on the internet. For up to three weeks following the last performance of a show, you can watch or watch again our operas for free on this website.
These broadcasts are made possible thanks to the generous support of our sponsors of MMChannel.

Sacre is available from Monday 30 September (8pm) to Sunday 20 October 2013 included.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: