Editorial #13 | Thessaloniki Biennale:4, «Νύχτες Πρεμιέρας», Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013, ReMap4

Σχολιάστε

01/09/2013 από cmorfakis

Ένα χρόνο λειτουργίας γιορτάζει φέτος το Σεπτέμβριο το Mingle with Arts. Ευχαριστούμε λοιπόν όλους τους αναγνώστες μας για τη θερμή τους υποστήριξη στο εν λόγω εγχείρημα, για ένα διαφορετικό blog ενημέρωσης γύρω από τις σύγχρονες πολιτιστικές παραγωγές που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και διεθνώς. Γνωρίζουμε τις όποιες αδυναμίες μας και ελπίζουμε φέτος να γίνουμε καλύτεροι, πιο κριτικοί και με περισσότερες αναλύσεις και πληροφορίες για τις πολιτιστικές παραγωγές που θα παρουσιάσουμε. Περνάμε λοιπόν σε μια δεύτερη φάση λειτουργίας που ελπίζουμε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς από τους αναγνώστες μας. 

Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα ένας ιδιαίτερος μήνας καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουμε από τις καλοκαιρινές διακοπές, ένας μήνας πριν την επίσημη έναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου. Ωστόσο, είναι ένας μήνας που έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αρκετές ενδιαφέρουσες και διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις κάτω από τη δροσερή αύρα του φθινοπώρου. Ειδικά το φετινό Σεπτέμβριο ξεκινούν δυο από τις αγαπημένες μας Biennale σύγχρονης τέχνης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (την οποία θα παρουσιάσουμε στο επόμενο editorial). Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένες προτάσεις για ένα ευχάριστο Σεπτέμβριο.

000biennale 4_

Thessaloniki Biennale:4 of Contemporary Art

Εκθέσεις, δράσεις σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεις θα αποτελέσουν το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη για την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνηςαπό τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Η διάρκεια της φετινής Μπιενάλε εκτείνεται σε τέσσερις και πλέον μήνες, με κυλιόμενες εκδηλώσεις και δράσεις, και στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φιλότεχνων όχι μόνο της πόλης αλλά και διεθνώς.

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση ενός τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης»(Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ), τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, ινστιτούτων και ιδρυμάτων της πόλης. Τη γενική διεύθυνση έχει η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων.

Η έναρξη θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Nowπου επιμελείται η Αdelina von Fürstenbergεπικεφαλής επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και με τα εγκαίνια των εκθέσεων της «Κίνησης των 5 Μουσείων», ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εκθέσεις και δράσεις του προγράμματος.

Σύνοψη του προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος, ως πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας, με θολό ίσως ακόμη αλλά και συγχρόνως άκρως ενδιαφέρον το νέο τοπίο της να διαμορφώνεται από τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια, με εμφανή τα ιδιαίτερα και παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, αλλά και με σαφείς ενδείξεις επιρροής του παγκόσμιου μοντέλου, παραμένει και φέτος η θεματική γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί ολόκληρο το πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κάτω από τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew».

Presentation of the 4th Thessaloniki Biennale of Contemporary Art Katerina Koskina, President of the Board of Trustees SMCA — Director of the 4th Thessaloniki Biennale of Contemporary Art

Η επίσημη ιστοσελίδα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό κατασκευή.

images

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κ. Π. Καβάφη εμπνέεται από το ποίημα «Τείχη» και με βάση τους στίχους του καλείται να αρθρώσει έναν ακέραιο καλλιτεχνικό λόγο. Έναν λόγο που αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από τις αναγομώσεις που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι επιμελητές και οι καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν φέτος, θα κληθούν να εμπνευστούν και να στοχαστούν χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δρουν και αναπόφευκτα συνδιαμορφώνουν, ανακατατάσσουν, αποδομούν και επανασυγκροτούν με νέους όρους. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 διερευνά την έννοια των τειχών του σήμερα, που «ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω» και τις όποιες προεκτάσεις αυτών. Εστιάζει στις κοινωνικές ανακατατάξεις, τις αναδυόμενες τάσεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, δίνοντας το έναυσμα για μια διαλεκτική αποτύπωση όλων αυτών των κινήσεων, φέρνοντας στο προσκήνιο τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πιο ευαίσθητων κυττάρων της κοινωνίας, τους ανθρώπους των τεχνών και του πνεύματος. Θα δώσει έμφαση τόσο στην ατομική όσο και στη συλλογική ή κοινωνική ευθύνη, όπως αυτή διαμορφώνεται στη σύγχρονη ιστορία. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα φιλοξενίας ιδεών που θα προκύψουν κυρίως μέσω της αλληλεγγύης, της συνεργατικότητας και της αλληλοϋποστήριξης. Θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις που δεν μεμψιμοιρούν, αλλά αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με προβληματισμό και διορατικότητα.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα για φέτος http://plartform.gr/newsletter/ 

25586_REMAP 4_athinorama

ReMap4 : Kerameikos – Metaxourgeio (KM)

To ReMap4 θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, αποτελώντας για μια ακόμη φορά, ένα μοναδικό σημείο συνάντησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής από όλο τον κόσμο, στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Από το 2007, που το ReMap πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέχρι την τέταρτη παρουσία του φέτος, το πρόγραμμα ενισχύει διαρκώς τον διεθνή χαρακτήρα του, αποτελώντας ταυτόχρονα και μια πλατφόρμα συνύπαρξης και ανάδειξης, νέων αλλά και καταξιωμένων, καλλιτεχνών, επιμελητών, φορέων και γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Mέχρι σήμερα στο πλαίσιο του ReMap έχει παρουσιαστεί η δουλειά περισσότερων απο 400 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, πολύ συχνά δε και «πρωτοεμφανιζόμενων», που στην πορεία έχουν αναδυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο διεθνών διοργανώσεων και θεσμών (Μπιενάλε της Βενετίας, Whitney Μπιενάλε, Palais de Tokyo, Unlimited της Art Basel, Kunsthalle Ζυρίχης κά).

Το ενδιαφέρον συμμετοχής της καλλιτεχνικής κοινότητας στο ReMap4 υπήρξε φέτος εντονότερο από ποτέ, γεγονός που καταδεικνύει ανάμεσα σε άλλα, οτι το ReMap έχει πραγματικά λειτουργήσει και συνεχίζει να λειτουργεί ως μια ιδιότυπη και μη-συμβατική πλατφόρμα ανάδειξης νέων καλλιτεχνών, επιμελητών αλλά και γκαλερί, μέσα στον αστικό ιστό, στην καθημερινότητα, στα προβλήματα αλλά και στην αληθινή ζωή της πόλης της Αθήνας, ως μοναδικό σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Xαρακτηριστικό του προγράμματος είναι οι συμμετοχές από όλη την Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία), αλλά και τη Νέα Υόρκη και την Τουρκία.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι διοργανωτές στοχεύουν στην παρουσίαση ενός πολυσυλλεκτικού προγράμματος, ανοικτού και δωρεάν για το κοινό όπως πάντα, με σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων όπως διαλέξεις και ομιλίες και τελικά στην ανάδειξη της θετικής, δημιουργικής και διεθνούς δύναμικής της Αθήνας ως κέντρο παραγωγής πολιτισμού στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Παρουσιάζοντας περισσότερες από 60 εκθέσεις, ανεξάρτητα project και ειδικές εκδηλώσεις, από όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, το ReMap4 προτείνει μια διαφορετική διαδρομή, βόλτα και αναδρομή στη σύγχρονη δημιουργία στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, πέραν των ορίων του κλασικού εκθεσιακού ή μουσειακού χώρου.

To ReMap είναι ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου (ΚΜ). Διοργανώνεται από το μη-κερδοσκοπικό φορέα ReMap KM.

poster-espa

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη και αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική εισαγωγή σε κάθε νέα κινηματογραφική σαιζόν. Στόχος του, να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου και να φέρει σε επαφή το κοινό με ταινίες από την Ευρώπη, την Αμερική και όλο τον υπόλοιπο κόσμο που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες. Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1995 από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών ( Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) και έκτοτε παρουσιάζει ανελλιπώς κάθε σαιζόν τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά. Εκτός από τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της κάθε χρονιάς φιλοξενεί και τους ίδιους τους δημιουργούς διοργανώνοντας στο παράλληλο τμήμα του ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια , εκθέσεις φωτογραφίας και εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν όλη την Αθήνα και όχι μόνο τις σκοτεινές αίθουσες που γίνονται οι προβολές.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της φετινής 19ης διοργάνωσης: www.aiff.gr (11/9 θα ανακοινωθεί το επίσημα το φετινό πρόγραμμα).

AIDFF-low

3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

Το 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας θα διεξαχθεί φέτος από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου και θα προβάλει 120 ταινίες στο διαγωνιστικό του κομμάτι, με 60 πρεμιέρες από 35 χώρες.   Σε όλες τις κατηγορίες μυθοπλασίας ντοκιμαντέρ, βίντεο αρτ, κινούμενα σχέδια, πειραματικές, κυριαρχεί η ανεξάρτητη παραγωγή. Οι κινηματογραφιστές υιοθετούν έναν πιο ευέλικτο τρόπο παραγωγής αναδεικνύοντας τις αρετές του μέσου που είναι η αμεσότητα, η ευκολία, αλλά και ο πειραματισμός. Το Φεστιβάλ πετυχαίνει ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την ψηφιακή του εποχή.   Στα πλαίσια των δημιουργικών του παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται τα αφιερώματα στη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη που αγάπησε ιδιαίτερα την ψηφιακή κινηματογραφική γραφή και τον σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή. Το Φεστιβάλ τιμά τον ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή με την προβολή της ταινίας Ακροπόλ σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Επίσης, καθιερώνεται μια νέα κατηγορία «Γνωριμία με ταινίες μικρού μήκους γνωστών σκηνοθετών». στην οποία θα προβληθούν ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Γιάννη Μαρούδα και Μιχάλη Γαλανάκη.   Όσοι Βρεθούν στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, αφιερώματα από το Edge Hill University, ταινίες νέων σκηνοθετών που δημιουργήθηκαν ειδικά για το φεστιβάλ, βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το Tόκιο, ενώ θα περιηγηθούν και σε οικολογικούς προορισμούς μέσα από τη συνεργασία με τα Wildlife Vaasa Festival της Φινλανδίας και Wildlife Conservation Film Festival της Νέα Υόρκης. [Πηγή: www.lifo.gr]

stathis-livathinos-fest-athinon-20131

Στάθης Λιβαθινός: Ομήρου, Ιλιάδα

Δέκα ακόμη παραστάσεις για την Ιλιάδα του Λιβαθινού. Παρουσιάζεται και πάλι στην «Πειραιώς 260» από τις 12 Σεπτεμβρίου. Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του σε μια πεντάωρη –περίπου- παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

Πώς αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον πόλεμο και πώς τη θέση του στην εμφύλια σύγκρουση; Τι είναι σήμερα ηρωισμός και ποιος θεωρείται ήρωας; Πώς υπερασπιζόμαστε την εξουσία και πώς αντέχουμε την απώλεια; Με ποιον τρόπο διαχειριζόμαστε το θυμό, την αγάπη, το νόστο; Η ομηρική Ιλιάδα παρουσιάζεται πρώτη φορά ολόκληρη στο σύγχρονο θέατρο, στη βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη. Δεκαπέντε ηθοποιοί – σύγχρονοι ραψωδοί, υπό την καθοδήγηση του Στάθη Λιβαθινού, αφηγούνται το συνταρακτικό αυτό αρχαίο έπος, μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

timthumb

ARTéfacts ensemble & Κ. ΒΗΤΑ: Συγκατοίκηση (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, 28-29 Σεπτεμβρίου 2013)

Το 2003, ο Κ. Βήτα κυκλοφόρησε τις δικές του Transformations, μεταμορφώνοντας ιδιοσυγκρασιακά μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Σε μια συνέντευξή του είχε πει τα εξής: «Δεν με ενδιέφερε να κάνω επανεκτελέσεις όσο να ξύσω επιφάνειες, να δημιουργήσω μουσικούς τοίχους και μανιέρες, να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον». Δέκα χρόνια αργότερα συμβαίνει το ίδιο, αλλά αντιστρόφως: Κάποιοι άλλοι, με παρεμφερείς απόψεις πάνω στην τέχνη των αναδιατυπώσεων, μετασχηματίζουν τις δικές του συνθέσεις.

Το ARTéfacts ensemble, από το 2007, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με αξιόλογες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, πολυχώρους, θέατρα και ωδεία. Αποτελείται από κορυφαίους σολίστ της νεότερης γενιάς, που είναι όλοι τους δεξιοτέχνες, μέλη ορχηστρών και συνόλων, φίλοι, συμμέτοχοι κοινών αναζητήσεων πολύ μακριά από αναχρονιστικά πρωτόκολλα κλασικής τυπολατρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σκηνοθετούν έως και τα διαλείμματα! Αναδημιουργώντας ελεύθερα τα θέματα του Κ. Βήτα, παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Και το εννοούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: