Editorial #11 | Φεστιβάλ Αθηνών & Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013 (ΕΦ) Μέρος Β΄

Σχολιάστε

01/07/2013 από cmorfakis

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2013~594337-253-1(1)

Τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών (ΕΦ) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μερικές από τις πιο όμορφες παραστάσεις του καλοκαιριού. Αυτό το ταξίδι στις τέχνες και τον πολιτισμό συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα με σπουδαίες παραστάσεις και δρώμενα. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε μερικές από αυτές που δεν πρέπει να χάσετε.

ec_e2247f552771c24f8ae6d1f5d8b304c2

Schaubühne – Τόμας Όστερμαϊερ / Ερρίκου Ίψεν, Ο εχθρός του λαού (3-5 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Δ)

Ηθική ευθύνη ή οικονομικά συμφέροντα, διαφάνεια ή απόκρυψη της αλήθειας; Ως ευσυνείδητος επιστήμονας ο γιατρός Στόκμαν, που πρώτος υποστήριξε ότι η πόλη του μπορούσε να γίνει μια υποδειγματική λουτρόπολη, δεν θα διστάσει να αποκαλύψει δημοσίως ότι τα ιαματικά λουτρά αποδείχτηκαν μολυσμένα: αντιμέτωπος με τον δήμαρχο αδερφό του και την ιδιοτέλεια των συμπολιτών του, θα γίνει «εχθρός του λαού». Συνδυάζοντας τη σκηνική τόλμη και αρτιότητα με την κοινωνική ευαισθησία, ο Τόμας Όστερμαϊερ και ο σπουδαίος θίασος της Σάουμπυνε δίνουν, 130 χρόνια μετά, σημερινή διάσταση στα ιψενικά ερωτήματα.

Miss Knife ©ericdeniset8794.jpg

Olivier Py – Miss Knife (9 Ιουλίου, 22:00 -10 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Η)

Αυθεντία στο παιχνίδι των μεταμφιέσεων, ο Olivier Py ντύνεται γυναίκα και ανεβαίνει στη μουσικοθεατρική σκηνή. Ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν αντιμετωπίζει το τραβεστί σώμα μέσα από ζητήματα φύλου και σεξουαλικής απελευθέρωσης, αλλά ως πράξη αυστηρά θεατρική, ως σύμβαση που αποθεώνει τη μεταθεατρικότητα επιτρέποντας την ουσιαστική ανάδειξη του σκηνικού «ψέματος» –  ένα στοιχείο καρναβαλιού που ολοένα και περισσότερο εκλείπει από το σύγχρονο θέατρο: «Το σημαντικό», λέει, «δεν είναι ο επαναπροσδιορισμός της ελευθερίας του σώματος. Το σημαντικό είναι ο επαναπροσδιορισμός του θεάτρου».

insenso-front_685x300

Theseum Ensemble – Μιχαήλ Μαρμαρινός / Δημήτρη Δημητριάδη, Insenso / Όπερα (12-15 Ιουλίου, 19:30, Πειραιώς 260, Κτίριο Δ)

Η εμπνευσμένη από το Senso του Βισκόντι άρια-ποταμός του Δημήτρη Δημητριάδη πάνω στο ερωτικό πάθος, την προδοσία και την απώλεια, ξαναβρίσκει τον ιδανικό χώρο της στο βιομηχανικό, εξωτερικό και εσωτερικό, τοπίο της Πειραιώς 260. Στην πολυσυζητημένη site-specific παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, που επαναλαμβάνεται μετά την περσινή της απήχηση, μια χορωδία από αξιόλογες ηθοποιούς μοιράζεται τη μονολογιακή «όπερα χωρίς μουσική»: «Είμαι η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι. Κατέδωσα τον εραστή μου, υπαξιωματικό Φραντς Μάλερ, για λιποταξία απ’ τον αυστριακό στρατό…».

OJO-de-Antonio-Ruz-2-658x320

Compañía Antonio Ruz – Ojo (14-15 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260, Κτίριο Η)

Ο Antonio Ruz, χορευτής και χορογράφος από την Ισπανία, με θητεία πλάι σε σημαντικά ονόματα του σύγχρονου χορού, τολμά να εμβολιάσει γόνιμα το κινητικό του λεξιλόγιο με στοιχεία του φλαμένκο. Το Ojo, έργο με το οποίο πρωτοσυστήνεται στο ελληνικό κοινό, μας εισάγει σε έναν κόσμο αινιγματικό και ομιχλώδη. Οι έξι χορευτές κινούνται εντός και εκτός οπτικού πεδίου, χάνονται και επανέρχονται στη σκηνή δημιουργώντας ρευστά σύνολα ή εκρηκτικά σόλο. Το φλαμένκο δεν λειτουργεί μόνο ως υπόμνηση – οι ρυθμικοί χτύποι χεριών-ποδιών, ο κοφτός βηματισμός και το τραγούδι ενσωματώνονται σε σύγχρονα συμφραζόμενα αναδεικνύοντας πτυχές της πολυπολιτισμικής του ταυτότητας.

The Old Woman

Robert Wilson – Mikhail Baryshnikov – Willem Dafoe / Δανιήλ Χαρμς, The Old Woman (18-21 Ιουλίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)

Συνάντηση ιερών τεράτων: ο μάγος του θεάτρου της εικόνας, Μπομπ Ουίλσον, με τον θρύλο του χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, και τον Ουίλλεμ Νταφόε, διάσημο ηθοποιό με θητεία στο περίφημο Wooster Group, ζωντανεύουν το σουρεαλιστικό, ποιητικό και ειρωνικό σύμπαν ενός σπουδαίου λογοτέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας. Ο Δανιήλ Χαρμς εξισορρόπησε το κανιβαλικό στοιχείο με την καθαρότητα, αλλά οι σταλινικές εκκαθαρίσεις έδωσαν τέρμα στη ζωή και το έργο του. Στο The Old Woman ένας συγγραφέας επιχειρεί να γράψει για έναν θαυματοποιό, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με το πτώμα μιας γριάς.

heart-of-darkness_685x300

Μάρω Μιχαλακάκου & Kendell Geers – Σε αμφίδρομη Σχέση / Heart of Darkness (3 Ιουνίου – 17 Ιουλίου, 19:00 – 20:45, Πειραιώς 260, Κτίριο Α)

Μάρω Μιχαλακάκου
Red Carpet (2011)

Το έργο Red Carpet της Μάρως Μιχαλακάκου, ένα μπορντώ βελούδο με τα αποτυπώματα των γαμψών νυχιών ενός φανταστικού αρπακτικού όντος, απλώνεται σε πολλά μέτρα δημιουργώντας μια σχέση έντασης στο χώρο. Η εγκατάσταση έχει άμεση σχέση με την εξουσία, την κυριαρχική επιβολή και την αναπόσπαστη σχέση ζωής και θανάτου. Σε υπαρξιακό επίπεδο, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της αγωνίας και της μανίας ενός ζωντανού όντος, το οποίο παλεύει για τη ζωή του αδράχνοντας την ύστατη ρανίδα ελπίδας.

Kendell Geers
Akropolis Now (2004)

Η εγκατάσταση Akropolis Now του Kendell Geers αποτελείται από συρματόπλεγμα και μεταλλικά στοιχεία, που συνθέτουν ένα αγκαθωτό πλέγμα, και είναι εμπνευσμένη από πολλαπλές πηγές. Ο τίτλος του έργου είναι ευθεία αναφορά στην ταινία του Francis Ford Coppola, Apocalypse Now, που όπως και το έργο του Geers, αντλούν από το περίφημο βιβλίο Heart of Darkness του Joseph Conrad, το οποίο περιγράφει αντίστοιχα ένα επικό ταξίδι στην καρδιά της ζούγκλας. Και τα τρία δημιουργήματα συνιστούν ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης στην καρδιά του σκότους της ανθρώπινης ψυχής.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στο βιβλίο Heart of Darkness του Joseph Conrad.

021

Μανώλης Χάρος – ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ / Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία (1 Ιουνίου – 17 Ιουλίου, 19:00 – 20:45, Πειραιώς 260, Αποθήκη)

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης Κοινότητες στη φυλακή είναι μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Το Σεπτέμβριο του 2012, οι εγκαταστάσεις της Θεραπευτικής Κοινότητας καταστράφηκαν από πυρκαγιά και τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν τα έργα τους πάνω στους καμένους τοίχους, σε μια διπλή προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το χώρο τους και να εξωραΐσουν το περιβάλλον της φυλακής. Τα επιτοίχια έργα φωτογράφισε και επεξεργάστηκε ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, ο οποίος ήταν ο καθοδηγητής και το σημείο αναφοράς της ομάδας.

spyropoulou_685x300

Γεωργία Σπυροπούλου – Ηχογεωγραφία (1 Ιουνίου – 17 Ιουλίου, 19:00 – 20:45, Πειραιώς 260, Μικρή Αποθήκη)

Η Ηχογεωγραφία της βραβευμένης μουσικού Γεωργίας Σπυροπούλου είναι ένα ατμοσφαιρικό ηχητικό και οπτικό τοπίο με θέμα τη θάλασσα. Ένα κλειστό κέλυφος, οι τοίχοι του οποίου είναι προβολές βίντεο μιας θάλασσας που λαμπυρίζει, αλλάζει χρώμα, πυκνότητα και υπόσταση, ενώ ο ήχος αναπτύσσεται σαν μια διαρκής κίνηση, μια ακουστική περιπλάνηση στο χώρο. Το ηχητικό υλικό προέρχεται από διάφορα σημεία του κόσμου, ενώ ο συνδυασμός εικόνας και ήχου γίνεται κάθε φορά σε πραγματικό χρόνο από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα. Η Ηχογεωγραφία είναι ταυτόχρονα ένας χώρος ενατένισης και μια πρωτογενής εμπειρία περιπλάνησης στην εικόνα, το φως και τη μουσική.

20-21-4--9-thumb-large

Βασίλης Κολτούκης – Μουσικοί του δρόμου (1 Ιουνίου – 17 Ιουλίου, 19:00 – 23:00, Πειραιώς 260, Διάδρομος)

Ο φακός του Βασίλη Κολτούκη καταγράφει «μουσικούς του δρόμου» που συνάντησε στις περιπλανήσεις του από τα Βαλκάνια έως την Αφρική: μουσικούς σε πανηγύρια, στις γωνίες των δρόμων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Εικόνες περιπλάνησης και αρχειακής τεκμηρίωσης, συνάμα και ψυχογραφικά πορτρέτα, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κολτούκη αναδεικνύουν την εσωτερική ένταση της μουσικής στον δημόσιο χώρο.

Αλλά οι πολιτιστικές εξορμήσεις δεν εξαντλούνται μόνο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013 (ΕΦ). Μερικές ακόμα εναλλακτικές προτάσεις για όλα τα γούστα ακολουθούν…

C24BB70D6DB12954414E85433D546EE0

Εθνική Λυρική Σκηνή / Giacomo Puccini – Madama Butterfly (27, 28, 30, 31 Ιουλίου 2013, Ωδείο Ηρώδου Αττικού)

Η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι η Mαντάμα Μπαττερφλάι, το αριστούργημα του οπερατικού ρεπερτορίου του Τζάκομο Πουτσίνι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 27, 28, 30 και 31 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε μουσική διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο Ντε Άνα.

Διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της, η Μαντάμα Μπαττερφλάι, συγκινεί διαχρονικά και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Η «γιαπωνέζικη τραγωδία», η οποία εξιστορεί το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,παρουσιάζεται σε νέα μεγαλειώδη παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και αυθεντικά παραδοσιακά γιαπωνέζικα κοστούμια.

Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης έχει αναλάβει ο διάσημος σκηνοθέτης της όπερας Ούγκο ντε Άνα, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα μετά τη μεγαλειώδη Τόσκα που παρουσίασε πέρυσι το καλοκαίρι στο ρωμαϊκό ωδείο. Τόσο το ελληνικό κοινό, όσο και οι φίλοι της όπερας παγκοσμίως τον γνωρίζουν για τα θεαματικά σκηνικά του, αλλά και για την εντυπωσιακή χρήση των φωτισμών και των βίντεο. Έχει την φήμη του ιδιαιτέρως απαιτητικού και αυστηρού σκηνοθέτη που αναζητά τις λεπτές αποχρώσεις των ερμηνειών, ενώ την ίδια στιγμή έχει την ικανότητα να δημιουργεί το «μεγάλο θέαμα». Έχει σκηνοθετήσει στις σπουδαιότερες σκηνές όπερας στον κόσμο (Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Όπερα Σεβίλλης, Όπερα Τελ Αβίβ, Σκάλα του Μιλάνου, Αρένα της Βερόνα, Όπερα του Τόκιο και Λισέου της Βαρκελώνης).

love-athens-film-festival-me-horigo-ta-novacinema

Love in Athens Film Festival: 11 μικρού μήκους ταινίες για την πόλη

Σε λίγες μέρες το Love in Athens Film Festival θα συναντηθεί με το αθηναϊκό κοινό και οι καλύτερες ταινίες του διαγωνιστικού του τμήματος θα βραβευτούν σε μια μαγική βραδιά την Τρίτη 2 Ιουλίου (20:30) στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Μέγας χορηγός του Love in Athens Film Festival είναι τα Novacinema, τα κινηματογραφικά κανάλια της Nova, της πρώτης ψηφιακής πλατφόρμας στην Ελλάδα που εδώ και 12 χρόνια υποστηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς, συμμετέχοντας σε 120 συμπαραγωγές.

Το Love in Athens Film Festival θα φιλοξενήσει έντεκα ταινίες μικρού μήκους -η καθεμία αποτελεί μία ξεχωριστή ιστορία για την Αθήνα και τους ανθρώπους της- εννιά από τις οποίες θα διεκδικήσουν το Novacinema Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Μιχάλης Κακογιάννης Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (δύο ταινίες είναι εκτός συναγωνισμού). Η τελετή απονομής θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με τους Minor Project, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες στον Κινηματογράφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης την Τρίτη 2 Ιουλίου (στις 18:30) και την Τετάρτη 3 Ιουλίου (στις 18:00, 19:30 & 21:00).

exposition-universelle_jacques-hoepffner-615

19ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή.

Στα δεκαεννέα χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά χορευτικά πράγματα και χάρη στην υποστήριξη της τοπικής αρχής κατάφερε να κερδίσει την δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογειακού νότου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας είτε μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, είτε μέσα από την στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων.

Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού, τα εργαστήρια και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance.

Η πολυμορφία τάσεων που διαπερνά τον σύγχρονο χορό αλλά και η διεύρυνση του κοινού που προσεγγίζει και αγαπά αυτή την τέχνη αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό μέλημα της πολιτικής προγραμματισμού του. Σήμερα στα δεκαεννέα χρόνια της πορείας του, ένα πολύχρωμο κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό κάθε καλοκαίρι στο κάλεσμα του Φεστιβάλ.

Η Καλαμάτα, πόλη του χορού, υποδέχεται την 19η κατά σειρά διοργάνωση από 18 έως 25 Ιουλίου 2013.

 slide_1352992886Roger Waters – The Wall

Ο Roger Water πραγματοποιεί τη μεγαλειώδη του επιστροφή στην Ευρώπη για το 2013 με το οπτικοακουστικό του αριστούργημα –THE WALL.

O Roger Waters, συνιδρυτής και κύριος συνθέτης των PINK FLOYD ανακοινώνει την επιστροφή της μεγαλειώδους παραγωγής του THE WALL στην Ευρώπη το 2013. Το οπτικοακουστικό του αριστούργημα , που περιγράφει την αποξένωση και μετάλλαξη του ατόμου , θα αναπαραχθεί στην ολότητα του με την βοήθεια της πλήρης μπάντας του και μιας εξέχουσας παραγωγής. Το The Wall αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες περιοδείες στην ιστορία της rock μουσικής με 192 παραστάσεις και 3.3 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.
Η περιοδεία του 2013 θα πραγματοποιηθεί σε 25 μεγαλοπρεπή στάδια όπως το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το Wembley του Λονδίνου, το Stade de France στο Παρίσι, το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, το Αmsterdam Arena και το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: