Θεατές του Μάριου Ποντίκα | Εθνικό Θέατρο (8/5/2013)

1

09/05/2013 από cmorfakis

b_3119_img_2966

Θεωρούσα τους Θεατές του Μάριου Ποντίκα μια πολλά υποσχόμενη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (ΕΘ) αλλά δυστυχώς το κείμενο του έργου με απογοήτευσε. Όπως διαβάζουμε στον οδηγό σκηνής η υπόθεση διαδραματίζεται σε δύο γειτονικά δωμάτια ενός άθλιου ξενοδοχείου, αποτελούν τους σκηνικούς πόλους του έργου. Στο πρώτο, μια εξαθλιωμένη γυναίκα, που δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την τραγική καθημερινότητά της, δολοφονεί τον κοινωνικά απόκληρο άντρα της και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Στο δεύτερο, ο «γείτονας», ένας άνεργος ηδονοβλεψίας, παρακολουθεί με έκπληξη αλλά και με απάθεια τα δρώμενα από μια τρύπα στον τοίχο του δωματίου του και αργότερα τα διηγείται με ψυχραιμία στην εξίσου ψυχικά ακωτηριασμένη ερωμένη του. Το ζευγάρι σχολιάζει με σκληρότητα την κατάρρευση της σχέσης των «γειτόνων» τους, χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη δική του τραγική αποξένωση.

Το έργο, γραμμένο πριν από 40 περίπου χρόνια, προσπαθεί να αναπαράγει μια εικόνα της μεταεφυλιακής κοινωνίας, με τα φοβικά της σύνδρομα, την κομμουνιστική απειλή, την αποξένωση των ανθρώπων, την συναισθηματική σκληρότητα και την πολιτική απάθεια μεγάλου μέρους των πολιτών. Ωστόσο, το κείμενο του Μάριου Ποντίκα είναι αρκετά φτωχό, σε ορισμένα σημεία χωρίς συνοχή και αδιάφορο. Δεν πετυχαίνει να εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους πιθανόν γράφτηκε. Παρ’ όλα αυτά η σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου, αν και λιτή, καταφέρνει να περισώσει και να αναδείξει τα όποια θετικά στοιχεία του έργου Θεατές. Η σκηνική σύλληψη των δυο δωματίων που τα σκεπάζουν ελληνικές σημαίες, τις οποίες αφαιρούν κατά το δοκούν οι θεατές της παράστασης για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό τους, ήταν έξυπνη και ως ένα βαθμό αλληγορική. Στα θετικά της παράστασης πρέπει να σημειωθούν και οι εξαιρετικές ερμηνείες των δύο ζευγαριών, του Νικόλα Παπαγιάννη και της Στεφανίας Γουλιώτη, και του Νίκου Ψαρρά και της Άλκηστις Πουλοπούλου. Από τις πιο δυνατές σκηνές είναι η δολοφονία του Νικόλα Παπαγιάννη και η αυτοκτονία της  Στεφανίας Γουλιώτη. Πιστεύω ότι η σκηνοθεσία και η ερμηνείες των ηθοποιών ήταν αυτές που έσωσαν τη συγκεκριμένη παράσταση απλό την αποτυχία. 

b_3095_dsc_6800_b_3099_dsc_6890_b_3100_dsc_6911_

b_3103_dsc_7049_

b_3102_dsc_7045_b_3116_img_2863b_3117_img_2887b_3119_img_2966b_3120_img_2997b_3122_img_3214

Advertisements

One thought on “Θεατές του Μάριου Ποντίκα | Εθνικό Θέατρο (8/5/2013)

  1. Ο/Η katerinac21 λέει:

    Συμφωνώ σε πολλά σημεία με την κριτική σου, αλλά νομίζω ότι είσαι λίγο άδικος με το κείμενο. Και εγώ περίμενα περισσότερα, αλλά είχε αρκετά δυνατά σημεία (ειδικά οι αναφορές στον εμφύλιο, και όσα έλεγε ο ταγματασφαλίτης…). Πολύ καλές ερμηνείες πάντως, και ταιριαστό μουσικό υπόβαθρο, χωρίς να ξεχωρίζει..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: