Joël Pommerat – Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (30/3/2013)

2

31/03/2013 από cmorfakis

pommerat_istoria_emporiou_1_gal

«Άμα δεν υπάρχουν πωλητές, και καλοί πωλητές, οι άνθρωποι δεν αγοράζουν. Άμα οι άνιρωποι δεν αγοράζουν, τα εργοστάσια κλείνουν. Άμα κλείνουν τα εργοστάσια, δεν υπάρχουν μεροκάματα, μόνο ανεργία και μιζέρια«,

Joël Pommerat – Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου.

Στη νέα σκηνοθετική δουλειά του Joël Pommerat – Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου παρακολουθούμε δύο ιστορίες σε δύο διαφορετικές εποχές. Στην πρώτη, βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου τέσσερις παλαίμαχοι πλασιέ προσπαθούν να μυήσουν έναν νεαρό ιδεαλιστή στα κόλπα της δουλειάς. Εκείνος, όμως, επηρεασμένος από τα ιδεώδη του Μάη του ’68, αρνείται να αποδεχτεί τους νόμους της αγοράς. Αντιμέτωπος με το δίλημμα «άνεργος ή ανήθικος;», οδηγείται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Στη δεύτερη ιστορία, σαράντα χρόνια μετά, στις αρχές του 21ου αιώνα, τέσσερις ώριμης ηλικίας, αλλά αρχάριοι πωλητές, χρεοκοπημένοι και παροπλισμένοι από την αγορά εργασίας, λαμβάνουν συμβουλές και ενθάρρυνση από τον νεαρό επικεφαλής της ομάδας τους που προσπαθεί να τους μυήσει σε μια καταναλωτική λογική.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Joël Pommerat: «Αυτό το έργο ήταν για μένα ένας τρόπος να μιλήσω και να παρουσιάσω στη σκηνή τις αξίες και τις ιδεολογίες, οι οποίες κατευθύνουν και στηρίζουν τις ανθρώπινες πράξεις σήμερα. Και την ολοένα και εντεινόμενη δύγχηση που επικρατεί σε αυτό το τομέα. Ένας τρόπος να δείξω πως αυτή η εμπορική δραστηριότητα – πουλάω, αγοράζω -, δραστηριότητα που διατηρεί κεντρική θέση στις κοινωνίες μας, επηρεάζει και τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τι είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα, αλλά και τις σχέσεις μας».

pommerat_istoria_emporiou_2_gal

Το κείμενο του έργου Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου γράφτηκε μετά από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Bethune με τους εκπροσώπους πωλήσεων διαφόρων εταιρειών. Παρότι, το κείμενο του Joël Pommerat είναι γραμμένο με απλό λόγο, είναι ταυτόχρονα ιδεολογικά φορτισμένο, αντικατοπτρίζοντας την κουλτούρα αλλά και το ήθος του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα, μέσα από τις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους που λαμβάνει χώρα η θεατρική δράση, παρατηρούμε το μετασχηματισμό του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Παρουσιάζεται πώς σε διάστημα σαράντα χρόνων το εμπόριο έχει αλλάξει ριζικά από την κρίση και τις τεχνικές καθοδήγηση των επιχειρήσεων και πόσο αυτό, σε ορισμένες πρακτικές του, έχει παραμείνει σταθερό: είναι οι ίδιοι άνδρες που είναι ευχαριστημένοι όταν τα πράγματα πάνε καλά, και οι ίδιοι που καταρρέουν όταν η κρίση τους χτυπά την πόρτα. Η ρητορική του κειμένου είναι μια ευθεία κριτική στην κουλτούρα του σύγχρονου management και της ανορθολογικής του δομής. Ο ατομικισμός, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος, είναι αυτός που διέπει πλέον τις ανθρώπινες σχέσεις και δεν υπάρχει χώρος για κανένα συναισθηματισμό στον αγώνα για να επιβιώσεις μέσα στις σύγχρονες εμπορικές εταιρείες. Ο Joël Pommerat κατορθώνει αριστοτεχνικά μέσα από ένα αρκετά συγκροτημένο, απλό  και πλούσιο σε μηνύματα κείμενο να προβληματίσει το κοινό του και να το ωθήσει σε ένα αναστοχασμό πάνω στις ηθικές βάσεις του στηρίζουν σήμερα το καπιταλιστικό οικοδόμημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η σημειολογία των προιόντων πώλησης στις δύο επόχές: ένα αμυντικό όπλο κρότου για τους πολίτες-καταναλωτές τις ταραγμένης δεκαετίας του εξήντα, αντίθετα ένας οδηγός των Οικουμενικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τους πολίτες-καταναλωτές του 2000. Και τα δυο προιόντα σκοπεύουν να προσφέρουν προστασία στους καταναλωτές τους με διαφορετικό τρόπο το καθένα και εναρμονιζόμενο με την ιδεολογία της εκάστοτε εποχής.

pommerat_istoria_emporiou_3_gal

Τα μινιμαλιστικά σκηνικά του Eric Soyer, που μας τοποθετούν στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου σε δυο διαφορετικές εποχές, και ο χαμηλός φωτισμός δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Είνα σαν να μπορούμε να κρυφοκοιτάξουμε μέσα στο χώρο και στον χρόνο τις ζωές των πρωταγωνιστών και να διδαχτούμε από αυτές. Όσο για τη σκηνοθεσία του Joël Pommerat αυτή είναι υποδειγματική, κατορθώνοντας με λιτά αλλά μεστά εκφραστικά μέσα να πετύχει ένα άρτιο αισθητικό και ποιοτικό αποτέλεσμα, χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές. Μια σκηνοθεσία μου μετατρέπει το έργο σε ένα κοινωνιολογικό θέατρο ή θέατρο ντοκυμαντέρ. Οι ερμηνείες των ηθοποιών (Eric ForterreLudovic MolièreHervé BlancJean-Claude Perrin,Patrick Bebi) είναι πολύ εφραστικές και ζωντανεύουν το κλίμα και το πνεύμα της κάθε εποχής. Ακόμα και όταν δεν μιλούν οι ηθοποιοί, ο τρόπος που τοποθετούνται στο σκηνικό χώρο και οι εκφράσεις τους λένε πολλά περισσότερα για τον υποδυόμενο χαρκατήρα. Πραγματικά είναι μια απόλαυση να τους παρακολουθείς.

Advertisements

2 thoughts on “Joël Pommerat – Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (30/3/2013)

  1. Ο/Η Simon Strego λέει:

    giati de me phres mazi sou TERAS??? mono stis mpourdes me serneis…

    ________________________________

    • Ο/Η cmorfakis λέει:

      Συγγνώμη αλλά στο πρότεινα και εσύ αρνήθηκες όπως και σε μια σειρά από άλλες παραστάσεις…οπότε μην κλαίγεσαι τώρα. Να λες ευχαριστώ που γλίτωσες τους Δαίμονες. :ΟΡ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: