blitz theatre group – Late Night | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (11/11/2012)

Σχολιάστε

13/11/2012 από cmorfakis

 «Ο παλιός κόσμος έχει πεθάνει, ηλίθιοι!!!»

Η αίσθηση που είχα όταν ολοκληρώθηκε η παράσταση Late Night ήταν διφορούμενη, αδυνατούσα να την αξιολογήσω, αλλά όσο το σκέφτομαι νομίζω ότι ήταν μια αξιόλογη παράσταση παρά τις όποιες αδυναμίες της. Ως σύλληψη και υπόθεση το Late Night είναι αρκετά επίκαιρο σε μια εποχή που όλα γύρω μας καταρρέουν. Είναι ένα έργο άκρως απαισιόδοξο και δυστοπικό που αντανακλά τη βαθιά οικονομική, πολιτική αλλά προπάντων πολιτισμική ύφεση της γηραιάς ηπείρου που στενάζει  κάτω από το βάρος της ιστορίας της αλλά και της αδυναμίας να ανασυγκροτηθεί σε νέα βάση… Ένα φάντασμα πλανάτε πάνω από την Ευρώπη και αυτό το φάντασμα είναι της φάντασμα της απαισιοδοξίας θα έλεγε κανείς βλέποντας την παράσταση. Η δημιουργική ομάδα blitz theatre group μιλώντας για το Late Night τονίζουν: «Θέλαμε, μέσα από τις αφηγήσεις των προσώπων του έργου, να περιγράφεται το ταξίδι τους κατά μήκος της Ευρώπης, με τον πολιτικό χάρτη διαλυμένο, τις ιδεολογίες σε πλήρες αδιέξοδο και τα υποκείμενα σε ένα διαρκή αγώνα μεταξύ των επιθυμιών τους και της ιστορικής αναγκαιότητας, μεταξύ της ανάγκης τους να αγαπηθούν και της σύγχρονης σύγχυσης, μεταξύ της επιμονής της μνήμης και της ανάγκης να ξεχάσεις και να ξεχαστείς». Πραγματικά πιστεύω ότι οι συντελεστές καταφέρνουν περίφημα να μεταδώσουν αυτό το κλίμα της γενικευμένης καταστροφής. Ανθρώπων που έχουν χάσει την δυνατότητα να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο, που έχουν εγκλωβιστεί στις αναμνήσεις, τη μοναξιά και την απελπισία τους… ανθρώπους που δεν διαφέρουν και πολύ από τον κόσμο γύρω μας. Στο τέλος της παράστασης Late Night ο θεατής δεν φεύγει λυτρωμένος από το θέατρο αλλά αντίθετα βαθιά προβληματισμένος για αυτό που είδε αλλά και για την υπόσταση του ίδιου του ανθρώπου στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. «This is the winter of our live είναι η προμετωπίδα των συντελεστών στο πρόγραμμα της παράστασης.

Η σκηνική σύλληψη της δημιουργική ομάδα blitz theatre group ανταποκρίνεται άψογα στην εικόνα μιας διαλυμένης και εμπόλεμης Ευρώπης. Οι ηθοποιοί είναι περιχαρακωμένοι σε ένα πλαίσιο από συντρίμμια από το οποίο δεν μπορούν να εξέλθουν …οι αναμνήσεις του είναι οι μόνες εικόνες που έχουν για τον κόσμο ενώ μια τηλεόραση παίζει διαρκώς χωρίς ωστόσο να έχει σημασία για αυτούς το τι συμβαίνει έξω από το κλειστό περιβάλλον που έχουν επιλέξει να ζουν. Ο αέναος στροβιλισμός τους στους ήχους του βαλς φανερώνει και το αέναο στροβιλισμό της ζωής των ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα ακόμα και τα όνειρά τους. Αργά το βράδυ βυθισμένοι στην απόγνωση και την απελπισία αναπολούν τα σπαράγματα μιας ζωής χωρίς μέλλον. Το έργο είναι «μια αφήγηση που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, με τους ήρωες στο όριο μεταξύ παραίτησης και αντίστασης, με τις προσωπικές αναμνήσεις των προσώπων να συγκρούονται με το χάος της Ιστορίας. Καταλάβαμε ότι η σύγχρονη ζωή μοιάζει όλο και περισσότερο με μια σύγχυση που δεν θα προλάβουμε ποτέ να την κατανοήσουμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει ιστορία» τονίζουν οι συντελεστές του blitz theatre group.

Κλείνοντας θα επισημάνουμε ότι βασική αδυναμία μιας κατά τα άλλα αξιόλογης παράστασης είναι η σκηνοθεσία (θυμίζει αρκετά τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο) και ο άνευρος – διεκπεραιωτικός τρόπος ερμηνείες των ηθοποιών. Γιατί οι ήρωες του έργου μπορεί να τα έχουν χάσει όλα, μπορεί να είναι σε μια κατάσταση απόλυτης μοναξιάς και απελπισίας αλλά έχει διαφορά να παίζεις τον απελπισμένο από το να παίζεις άχρωμα και βαριεστημένα. Παρόλα αυτά το Late Night είναι μια γροθιά στο στομάχι και ένα έργο που σε κάνει να αναστοχαστείς το τι σημαίνει σύγχρονο θέατρο…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: