Lemi Ponifasio / MAU – Birds with Skymirrors | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (7/11/2012)

1

08/11/2012 από cmorfakis

Με βάση τις πολύ καλές κριτικές διεθνώς περίμενα το Birds with Skymirrors περισσότερο εντυπωσιακό αλλά τελικά ήταν αρκετά βαρετό και αδιάφορο. Τουλάχιστον αυτή ήταν η αίσθησή μου όταν βγήκα από την Στέγη. Σε μια δεύτερη επεξεργασία και ανάλυση θα έλεγα ότι ήταν ένα μη συνηθισμένο θέαμα, μια παράσταση διαφορετικής κουλτούρας από τη δυτική, περισσότερο σκοτεινό, εξωτικό και ανιμιστικό. Ουσιαστικά η παράσταση είναι όλη μια τελετουργία, ένας χορός διαλογισμού και επικοινωνίας με τα πουλιά που τόσο πλήττονται από την περιβαλλοντική μόλυνση. Μια επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης ανθρώπου με τη φύση την οποία ο ίδιος μολύνει.

«Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του χορογράφου στις ακτές του νησιού Ταράουα. Εκεί παρατήρησε ότι από το ράμφος κάποιων πουλιών κρέμονταν πλαστικές λωρίδες βιντεοταινίας που αντανακλούσαν το φως σαν καθρέφτες. Τις ταινίες είχαν βρει στην τεράστια έκταση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού». Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σκηνογραφία της παράστασης. Σε ένα θλιβερό βίντεο κλιπ εμφανίζεται επανειλημμένα ένας πελεκάνος βουτηγμένος στο πετρέλαιο που κινεί τις ισχυρές πτέρυγες του αλλά είναι ανήμπορος να σωθεί. Η βιντεοπροβολή του πελεκάνου εξηγεί την επιλογή της μαύρης σκηνής με ελάχιστο φωτισμό η οποία αποτελεί μια μετωνυμία – μεταφορά ενός βρώμικου ωκεανού που οι χορευτές προσπαθούν να εξαγνίσουν με τον τελετουργικό τους χορό. Επίσης, μια γιγαντιαία στήλη, σε μια πλάγια γωνία, χωρίζει τη σκηνή, γεγονός που υποδηλώνει τον ιστό ενός παραδοσιακού ιστιοφόρου Pasifika.

H κινησιολογία που επιλέγει ο Lemi Ponifasio προέρχεται από τους παραδοσιακούς χορούς των ανδρών στα νησιά Kiribati, κινήσεις που προσομοιάζουν τις ακροβατικές κινήσεις των πουλιών και οι οποίες είναι άψογα εκτελεσμένες από τους χορευτές. Με αέρινες κινήσεις των μπράτσων τους οι χορευτές σχηματίζουν τόξα και κύκλους, χτυπούν τον αέρα, τα δάχτυλα τους τρεμοπαίζουν, οι μύτες των χεριών κοιτούν προς τα πάνω, υποδηλώνοντας τα φτερά ενός πουλιού. Από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνές – εικόνες είναι ο χορός του ανθρώπου – πουλιού (εκπληκτική η μάσκα και το body painting) που αποπνέει ένα μυστικισμό και μια διαφορετικού τύπου επαφή με τη φύση. Από τις πιο γοητευτικές και ποιητικές σκηνές είναι επίσης αυτές με τα γυμνά σώματα των χορευτών τα οποία το χρυσό φως και οι σκιές μεταμορφώνουν μοναδικά. Τέλος, ο χορός των σαμάνων αποπνέει ένα δυναμισμό και αποτελεί ίσως μια από τις λίγες έντονες στιγμές της παράστασης ενώ εξαιρετική είναι επίσης η ερμηνεύτρια στην αρχή του έργου με μια συγκλονιστική μίμηση της κραυγή των πουλιών.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής / Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών | Aναπαραγωγή από το site www.protagon.gr

Advertisements

One thought on “Lemi Ponifasio / MAU – Birds with Skymirrors | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (7/11/2012)

  1. Ο/Η Elena λέει:

    Ο…μορφάκη μου, ευτυχώς που έγινε «δεύτερη επεξεργασία» και άλλαξες γνώμη!
    θα ήταν καλό στο φυλλάδιο της παρουσίασης να επεξηγούνταν όλοι αυτοί οι συμβολισμοί, ώστε να γίνουν αντιληπτοί και άρα κατανοητή η παράσταση!
    «μια παράσταση διαφορετικής κουλτούρας, σκοτεινή, εξωτική και ανιμιστική» και ως εκ τούτου ενδιαφέρουσα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: