Αρχαϊκά Χρώματα | Μουσείο Ακρόπολης (4/10/2012)

Σχολιάστε

05/10/2012 από cmorfakis

Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής «θαύμα ιδέσθαι».

Η νέα μουσειακή δράση του Μουσείου της Ακρόπολης, με τίτλο Αρχαϊκά Χρώματα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και θα διαρκέσει για ένα σχεδόν χρόνο, μας προσκαλεί ν’ αναστοχαστούμε πάνω στην μοναδική συλλογή αρχαϊκών γλυπτών του μουσείο και ν’ αναπλάσουμε με τη φαντασία και τη βοήθεια του πληροφοριακού υλικού που παρέχεται την πολυχρωμία που χαρακτήριζε τα αρχαϊκά γλυπτά. Όπως επισημαίνουν οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες «το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού».

Παρότι έχω επισκεφτεί αρκετές φορές το Μουσείο της Ακρόπολης, περιδιαβαίνοντας την «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων»,  η νέα μουσειακή δράση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να εστιάσει στα υπολείμματα χρωμάτων που καλύπτουν μια σειρά από αρχαϊκά γλυπτά, από τα αετώματα του «Εκατόμπεδου» (τα οποία βρίσκω ασύλληπτης ομορφιάς και λιτότητας), την «Πεπλοφόρο», τη «Χιώτισσα» και τις άλλες κόρες αλλά και τον «Πέρση ιππέα». Η έκθεση αυτή βοηθά τον επισκέπτη να απαλλαγεί από την στερεότυπη και γενικά αποδεκτή άποψη περί της καλλιτεχνικής αξίας του έργου που αποπνέεται ως ένα βαθμό από το λευκότητα του μαρμάρου. Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη συμβολή της έκθεσης που μας φέρνει κοντά σε μια πιο «γνήσια» αναπαράσταση της αρχαϊκής τέχνης.

Αν και πολλά υποσχόμενη η νέα μουσειακή δράση, ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί ωστόσο δεν παρέχει τον απαιτούμενο όγκο πληροφοριών ώστε να βοηθήσει τον επισκέπτη να αποκομίσει τη μεγαλύτερη δυνατή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ήταν στην πραγματικότητα τα αρχαϊκά έργα. Παρ’ όλα αυτά αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Μουσείο και να  αφεθεί στην μαγεία τον χρωμάτων και την υψηλή αισθητική που χαρακτηρίζει την αρχαϊκή τέχνη.

Ο επισκέπτης για την πληρέστερη κατανόηση των όσων παρατηρεί και για μια πρόσθετη μελέτη στο σπίτι δεν πρέπει να ξεχάσει να προμηθευτεί τον κατάλογο της μουσειακής δράσης, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την υποδειγματική του επιμέλεια και την προσιτή του τιμή (3,76 euro σε περίοδο κρίσης δεν είναι τίποτα). Τα εξαιρετικά κείμενα του Δ. Παντερμελή, της Χρ. Βλασοπούλου κ.α. παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για το στήσιμο της δράσης και τον ρόλο των χρωμάτων στην αρχαϊκή τέχνη. Είναι ένας κατάλογος που κανείς αξίζει να έχει στην βιβλιοθήκη του!!!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1.629 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: